Ještě se neumřelo: Jarek Nohavica znovu rozezpíval Zbrojnici

Ostravského písničkáře si přišlo poslechnout na dva a půl tisíce lidí.
Fotogalerie: Velena Mazochová
pátek 5. srpna 2016, 11:00 - Text: Velena Mazochová

Po deseti letech se nádvořím Zbrojnice UP opět rozezněl hlas Jaromíra Nohavici. S přesvědčivou znalostí textů a nápěvů jej během čtvrtečního večera doprovodilo dva a půl tisíce hlasů nadšeného publika.

Hned úvodní krátkou skladbou se ostravský písničkář přihlásil k silným vazbám, které si vytvořil k Olomouci. „Píseň jsem zvolil záměrně, kvůli tomu verši ´tady jsem doma, tady to znám´. Cestou tímto krajem mi došlo, že jsem vlastně nejvíce času ve svém životě strávil v Ostravě, Českém Těšíně  - a taky v Olomouci. V hlavě se mi najednou míhaly všechny koncerty a příhody, které jsem tady zažil, ty večery, ty noci, ta rána … Jsem rád, že jste přišli a že po těch třiatřiceti letech, kdy jsem v Olomouci zpíval poprvé, vám mohu zpívat i dnes,“ přivítal diváky Jaromír Nohavica.

Nádvořím, zaplněném do posledního místa sedícími i stojícími diváky, se nesly pamětnické songy i novější skladby. Vděční posluchači si ve „světové“ premiéře vyslechli i pár novinek z chystaného alba. Nohavicovu kytaru a zpěv při tom doplnily akordeon a klavír Roberta Kuśmierského a perkuse a bicí Pavla Plánka. Více než dvouhodinový hudební maratón ukončilo několik přídavků a úplný závěr proběhl podle předem avizované dohody. „Ještě chvíli vám budu zpívat, dobře, i Kometu zahrajeme, ale pak odejdeme a už se nevrátíme. Ale ne proto, že jsme nafoukaní – gdyž ideš do prace, tež udělaš svoju robotu a ideš dom, tež se nevracíš,“ loučil se „po ostravsku“ Nohavica.

S dostatkem místa pro tisícihlavé publikum si organizátoři starosti dělat nemuseli. Už před deseti lety si ověřili, že se na nádvoří Zbrojnice všichni vejdou. „Zcela náhodou je koncert jen o tři týdny dřív, než v roce 2006, kdy se konalo Nohavicovo turné Pod širým nebem. Tehdy byla Zbrojnice taky úplně zaplněná,“ připomněl vedoucí pořadatelského U-klubu Leoš Friedl.

Písničkář, textař, básník, libretista, skladatel Jaromír Nohavica v Olomouci naposledy koncertoval před třemi lety v letním kině. Odlišnou úlohu si vyzkoušel při Olomouckých barokních slavnostech v roce 2014. V komické opeře Bastien a Batienka, jejíž německý originál sám přebásnil, ztvárnil kouzelníka Coleta. Také na Univerzitě Palackého se v roce 2011 představil v netypické roli – v aule filozofické fakulty tehdy studentům a akademikům nabídl přednášku o otázkách autorství Slezských písní.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.