Jednotný vizuální styl – dostupně, jednoduše, přehledně

Jednotný vizuální styl Univerzity Palackého.
Repro: Žurnál UP
pondělí 1. prosince 2014, 07:00 - Text: Pavel Konečný

Univerzita Palackého má ode dneška komplexně zpracovaný jednotný vizuální styl. Dostupný je na webové adrese vizual.upol.cz.

„Vizuální styl je nástroj. Pomůcka.  A je určen pro každého,“ řekl vedoucí oddělení komunikace a mluvčí univerzity Radek Palaščák. Použít ho může kterýkoliv zaměstnanec, akademik nebo student. Zjednoduší mu přípravu grafických materiálů i elektronických prezentací. Ale hlavně – vždy budou všechny vypadat jednotně. 

Osm fakult / jedna univerzita

Jednotný vizuál sjednocuje univerzitu a univerzita ho potřebuje. „Svět je zamořen neuvěřitelným množstvím logotypů a sloganů. V té záplavě potřebuje univerzita být jednoduše, ale jednoznačně identifikovatelná. Svou nejednotností zatím tuto záplavu rozšiřujeme. Když si vytváří každá fakulta, každá katedra nebo pracoviště své logo, svou vizitku, svůj styl, univerzita se tím v komunikaci poněkud rozpouští,“ uvedl prorektor Petr Bilík.

Jednotná prezentace univerzity je nutná i podle rektora Jaroslava Millera. „Každému se nemusí zamlouvat, ale jsem přesvědčen, že pokud jsme jedna univerzita, musíme mít jednotou prezentaci,“ zdůraznil na setkání akademické obce.

Některé fakulty či pracoviště uvádějí nový vizuál v život už od léta. Lidé používají šablony pro powerpointové prezentace či vzory hlavičkových papírů. Každý si také může nastavit svůj elektronický podpis.

Podrobný orientační systém

Hlavní autorkou jednotného vizuálního stylu je úspěšná grafička Věra Marešová, která je mimo jiné autorkou manuálu města Brna.

„Speciálním kapitolou vizuálu je orientační systém. Manuál na označování budov, interiérů a pro navigační systém je tak podrobný, že přesahuje čtyřicet stran. Přitom je zpracován maximálně přehledně,“ konstatoval Palaščák.

První užití nového orientačního systému se dočkají budovy filozofické fakulty v Křížkovského ulici, jejichž oprava nyní vrcholí. Na řadu přijdou další objekty, které univerzita právě rekonstruuje, nebo teprve staví.

Souznění a supervize

Uvedení nového vizuálu v život přišlo dříve, než příslušná univerzitní norma, která by jeho užití nařizovala. „Jsem přesvědčen, že brzy nastane doba, kdy použití nesprávného loga nebo fontu bude působit nepatřičně, bez ohledu na to, zda norma existuje,“ domnívá se Palaščák, který věří v souznění akademické obce.

Oddělení komunikace podle Palaščáka nechce být supervisorem, který bude dohlížet na jediné správné užití. Spíše chce být rádcem a hlavně poskytovatelem různých forem aplikace vizuálu. Protože právě pracovníci oddělení komunikace za zpracováním a zpřístupněním vizuálu stojí.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.