Jeden svět: Praskněte svou bublinu

Popiska: Máte bubliny? Jeden svět vám je praskne.
Foto: JS
neděle 22. března 2015, 09:00 - Text: Milada Hronová

Rumunský snímek Toto a jeho sestry zahájí v pondělí olomouckou část Mezinárodního filmového festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. A možná právě tento snímek se stane oním špendlíkem, který v řadách diváků praskne jednu z pomyslných ochranných lidských bublin, v nichž si mnozí pěstují různé předsudky a polopravdy.

Olomoucká část 16. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět potrvá od pondělka do soboty 28. března. S mottem Prasněte svou bublinu! nabídne hodnotné snímky, věnující se problematice lidských práv a environmentálním tématům. Některé z nich přiblíží i zásadní sociální a politická témata, která se týkají současné společnosti a stavu světa. V pěti kategoriích se během festivalového týdne představí 17 zahraničních a domácích dokumentů. Po každém promítání se k tématu uskuteční i debata.

„Každý z nás si kolem sebe vytváří pohodlnou mentální bublinu, do níž vpouští jen určité druhy informací, nerozporující naše vidění světa. Je nám dobře, když si v ochranné bublině pak pěstujeme různé předsudky a polopravdy. Chceme upozornit, že lhostejnost vůči okolnímu dění je nebezpečná,“ uvedla koordinátorka olomoucké části přehlídky Zuzana Marešová. Připomněla, že v pozadí vzniku letošního ročníku je válka na Ukrajině, rozpínání Islámského státu, kybernetické útoky či nedávný masakr v redakci Charlie Hebdo,

„Jsme přesvědčeni, že je nutné vývoj událostí sledovat, je nutné vytvářet si vlastní názor, být ochoten jej i měnit, diskutovat s ostatními a zbavit se přitom i svých předsudků. Jednoduše je potřebné prasknout si své bubliny,“ dodala Marešová.

Festivalové dění je i letos umístěno do kina Metropol a Muzea umění. Diskutovat s diváky bude režisérka dokumentu Cukr blog Andrea Culková, režisér filmu Lovu zdar! Jaroslav Kratochvíl a snímek Danielův svět přijede představit rovněž jeho režisérka Veronika Lišková. O filmu Tichá inkvizice, který získal zvláštní uznání Poroty Václava Havla, přijede debatovat Darlin Molina, aktivistka z Nikaraguy.

K festivalu Jeden svět patří i doprovodné akce, které již zahájila výstava fotografií Jindřicha Štreita v Konviktu. Uskuteční se i charitativní koncert kapely Vložte kočku. Výtěžek ze vstupného poputuje na podporu neziskové organizace Spolu. 

Festival Jeden svět se koná ve více než třiceti českých městech. V Olomouci jej pořádá Člověk v tísni. Organizační tým olomoucké části přehlídky sestává bezmála ze sedmdesáti studentů univerzity, kteří se na přehlídce podílejí bez nároku na honorář.  

Více ZDE


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.