Jeden svět 2016: V Olomouci budou k vidění filmy o hledání domova

Na festivalu se bude promítat i snímek Sonita o dívce, která se chce stát raperkou a která utekla před Tálibánem z Afghánistánu do Íránu. Podaří se ji utéct i před domluvenou svatbou?
Repro: Žurnál UP
čtvrtek 24. března 2016, 07:30 - Text: Ivana Pustějovská

Především o hledání domova a o všem, co s tímto tématem souvisí, je letošní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Pražská část festivalu skončila a festivalové dění se přesouvá do regionů. Olomouc tak bude patřit Jednomu světu od úterý 29. března.

Téma letošního ročníku vyšlo z úvah o úrovni veřejné debaty o migraci. Tyto úvahy přiměly organizátory zaměřit se na nás samotné a na to, jak vnímáme pojem domov, co pro nás znamená a případně, o jak velkou část z něj jsme ochotni se podělit.

Festival zahájí Mallory

„Takzvaná migrační krize nám ukázala hodně především o nás samotných. Tímto směrem jsme se letos vydali i na Jednom světě a zkoumáme domov z mnoha úhlů pohledu. Během sledování stovek filmů a přípravy kampaně jsme si například uvědomili, že domov nelze zobrazit. Je to komplex řady hodnot, a ne jen oblíbené bačkory,“ uvedla ředitelka festivalu Hana Kulhánková. Dramaturgie olomouckého festivalu se bude snažit zprostředkovat právě onu různorodost, s jakou je možné na problematiku hledání domova nahlížet.

V Olomouci nabídne festival Jeden svět v době od 29. března do 2. dubna celkem 16 zahraničních i tuzemských dokumentárních filmů, které budou doplněny o debaty se zajímavými hosty.

„Jedním z nich bude například Mallory Neradová, protagonistka filmu Mallory Heleny Třeštíkové, kterým celý festival slavnostně zahájíme. Dalším hostem bude režisérka filmu Nebezpečný svět Rajka Dolečka Kristýna Bartošová. Uvedeme také film o afghánské raperce Sonita, který získal ocenění za nejlepší dokument na festivalu Sundance. K výbornému a s nadhledem pojatému dokumentu Kola versus auta chystáme velkou debatu s architektem Tomášem Pejpkem, jednatelem asociace Měst pro cyklisty Jaroslavem Martínkem a s Eduardem Vaňkem, koordinátorem olomoucké sekce Rekola,“ představují program koordinátorky olomoucké části festivalu Zuzana Marešová a Jana Gajová.

Jeden svět podporuje i univerzita

Na olomoucké části festivalu Jeden svět má svůj podíl i Univerzita Palackého. Záštitu převzal rektor Jaroslav Miller a téměř sedm desítek studentů UP pomáhá tuto filmovou přehlídku organizovat. Kromě toho se hned několik osobností z UP zapojí i do programu. Například Martin Faix z právnické fakulty bude hostem debaty po filmu Právo podle Motleyové, o americké právničce v Afganistánu.

Profesor Josef Jařab bude po filmu Amal o syrské rodině, která se rozhodla odejít do Německa, mluvit o tom, zda mají Američané jako národ imigrantů co říci současné Evropě.

Filmy se budou promítat na dvou místech – v kině Metropol a v Muzeu umění v sále Divadla hudby.

Nebudou chybět ani doprovodné akce, jako například koncert kapely Please The Trees nebo výstava Jindřicha Štreita v Pevnosti poznání nazvaná Hledání domova.

Podrobný program Jednoho světa v Olomouci najdete ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.