Japonskou delegaci zaujala vědecká centra

Japonská delegace navštívila vědecká centra.
Foto: OK4Inovace
středa 4. června 2014, 11:47 - Text: Martina Šaradínová

Na univerzitu zavítali v těchto dnech zástupci japonské organizace IDE-JETRO, obdoby českých agentur CzechTrade či CzechInvest. Prohlédli si zejména tři špičková vědecká centra, v nichž se zajímali o výzkumnou infrastrukturu a inovace. Návštěvu organizovalo ve spolupráci s univerzitou a Olomouckým krajem sdružení OK4Inovace.

Japonská delegace navštívila Ústav molekulární a translační medicíny (UMTM), Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) a Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum. „Byli překvapeni tím, jak kvalitní zázemí pro vědu, výzkum a inovace se nachází i mimo Prahu. V tomto směru, myslím, návštěva splnila svoji roli. Zda její účastníci získané informace využijí pro konkrétní spolupráci, je ještě brzy hodnotit,“ uvedl prorektor pro transfer technologií Miroslav Mašláň, který japonskou delegaci doprovázel.

Hosty z Japonska zajímal přesah výzkumných výsledků do praxe a proces podpory inovací a transferu technologií. Seznámili se i s činností a výsledky práce Vědeckotechnického parku UP.

Zastávka představitelů organizace IDE-JETRO v Olomouci byla součástí několikadenní návštěvy České republiky, která zahrnovala i Prahu, Brno či Dolní Dobrouč. Hlavním cílem jejich cesty byl terénní výzkum a analýza faktorů důležitých pro budování znalostní ekonomiky, která vede k vyšší konkurenceschopnosti regionů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.