Japonsko, Korea nebo Tchaj-wan? Vydejte se dle libosti

Národní prezentace v podání zahraničních studentů.
Foto: ESN UP
úterý 21. října 2014, 14:57 - Text: Pavel Konečný

Zahraniční studenti dnes pomyslně vezmou domů své kolegy. Na „přednášce“ jim představí vlastní národy, zvyky, kulturu, historii, osobnosti – vše co sami považují za důležité. Navíc na všechny čeká ochutnávka národních pokrmů. Po Latinské Americe a Španělsku s Portugalskem, které se představily minule, je dnes na pořadu Asie, tedy Japonsko, Korea a Tchaj-wan.

„Je to akce, která rozhodně více propojí zahraniční a české studenty, pomůže kulturní výměně a propagaci zahraničních mobilit,“ prohlásila Klára Henzlová z Erasmus Student Network (ESN) na Univerzitě Palackého.

Národní prezentace podle ní rozhodně nejsou klasickou přednáškou. „Minule studenti Argentiny, Mexika, Španělska a Portugalska rozezpívali všech přes téměř dvě stovky účastníků, tančilo se a všichni prezentující sklidili bouřlivý potlesk,“ uvedla Henzlová

Myšlenka prezentací odlišných národů na půdě univerzity je skvělou příležitostí jak se seznámit s rozdílnými kulturami. Tvrdí to i studentka žurnalistiky Monika Durajová. „Poslechnout si zajímavosti ze života Argenticů nebo Mexičanů bylo zajímavé i proto, že tyto země nejsou zrovna typickou prázdninovou destinací českých turistů,“ vysvětlila. Všichni prezentující měli podle ní milý a otevřený přístup, ochotně zodpovídali na nejrůznější typy dotazů ještě všem nabídli něco ze své národní kuchyně.

National presentation doporučuje také student rekreologie Roman Dostál. „Kouzlo spočívá hlavně v tom, že nikdy nevíme, co od ní můžeme čekat. Protože na její přípravu neexistuje žádný jednotný návod, může si každý jednoduše všimnout, co každý z národů považuje za důležité a na co je obzvlášť hrdý. Jsou to navíc informace z první ruky,“ řekl Dostál.

Do Japonska, Koreje či Tchaj-wanu můžete proniknout dnes od 19:00 v místnosti 2.005 na přírodovědecké fakultě.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.