Jakub Ráliš: Na AFO51 vystoupí i vědec z Evropské vesmírné agentury!

Začalo AFO!
Repro: Žurnál UP
úterý 19. dubna 2016, 12:31 - Text: Ondřej Čížek

Odstartoval 51. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia film Olomouc. Co si rozhodně nenechat ujít se dozvíte v rozhovoru s programovým ředitelem festivalu Jakubem Rálišem.

Letošní ročník skrz naskrz protíná spojení Space & Place. Proč právě tohle téma?

Důvod je naše hledání interdisciplinarity ve vědě a snaha dívat se na věci z různých vědeckých úhlů. Space &Place je tématem, které nám umožňuje nahlížet a chápat, jaké je naše současné a budoucí místo k životu. Zajímá nás, zda skutečně existuje život mimo naší planetu a jaké konkrétní kroky podnikáme k tomu, abychom tento, ať už inteligentní nebo "jen" mikrobiální život našli. Proto ve Space & Place řešíme prostor, vesmír a naše místo v něm.

Filmové soutěžní sekce jsou letos mimořádně nabité, myslíte, že v závěru půjde o lítý souboj? 

Postupem času se nám do soutěže daří dostávat, anebo se nám samy hlásí, ty skutečně nejlepší světové populárně-vědecké dokumenty. Letos se jich přihlásilo 2 500, přičemž finální výběr 18 filmů ve světové soutěži je natolik vyrovnaný, že si nedokážu ani tipnout favority. Nehledě na to, že odborná porota v čele s ředitelkou prestižního kongresu World Congress of Science Producers Alison Leigh je vážně nevyzpytatelná.

Má některý z intelektuálů, kteří na AFO51 dorazí, potenciál inspirovat stejným způsobem, jak tomu bylo loni u ostře sledovaného vystoupení Richarda Dawkinse s Lawrencem Kraussem?

Těch zajímavých jmen je hned několik a já vyberu tři pro mě nejzajímavější. Za prvé Doug Vakoch, mluvčí planety Země v případě kontaktu s mimozemšťany, Marc Van Montagu, člověk, který objevil základní principy moderních genetických modifikací rostlin, a bezpochyby Mark McCaughrean neboli vysoce postavený vědec v rámci Evropské vesmírné agentury (ESA), který měl pod palcem například i takovou pecku, jakou bylo přistání sondy Rosetta na kometě!

Jako programový ředitel znáte obsah ročníku nejlépe ze všech, přesto ale - co byste si vy sám rozhodně nenechal ujít, pokud byste tedy letošní AFO navštívil jako klasický divák? 

Rozhodně bych si nenechal ujít Jamese Kakaliose a Star Wars nebo film Computer Says Show, což je první muzikál složený počítačem. A taky film Uranium od brilantní australské producentky Sonyi Pemberton nebo zlatý hřeb festivalu, audiovizuální performance Vladimira 518.

Kompletní program AFO51 den po dni sledujte ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.