Jaké bude evropské klima v roce 2080?

Ilustrační foto: Freeimages.com
úterý 1. července 2014, 10:24 - Text: Kateřina Černohorská

Výzkumníci z univerzity v Madridu se ve spolupráci s několika dalšími evropskými vzdělávacími institucemi pokusili přiblížit stav klimatu v následujících sto letech. Scénářů podle nich existuje několik, změny budou mít dopad na ekonomiku.

V rámci projektu PESETA, jehož cílem je lépe pochopit klimatické změny a jejich vliv na evropskou ekonomiku, se odborníci zaměřili na zkoumání let v časovém horizontu let 2011 až 2040 a 2071 až 2100 a dopadu změn podnebí na zemědělství, říční záplavy, pobřežní systémy, lidské zdraví a turismus. Zjistili, že kdyby se dnešní podnebí ze dne na den přiblížilo tomu z roku 2080, přineslo by to evropské ekonomice roční ztrátu v rozmezí od 20 do 65 miliard eur. Lidé by se nestihli adaptovat a Evropa by tak ročně mohla přijít až o procento svých financí. Škody by se podle odborníků vyskytovaly zejména v severních částech jižní a střední Evropy.

Přesto se vědci shodli, že existuje více možných scénářů. „Každý z nich přichází s odlišnými výsledky, nicméně všechny vyzdvihují územní důležitost. Zatímco v severní Evropě by se mělo začít úrodě lépe dařit a měla by se prodlužovat sezóna vhodná k pěstování, v jižní Evropě je to přesně naopak,“ nastínili výzkumníci.

Podle odborníků je důležité si případné změny v budoucnosti uvědomovat a zařídit se podle nich.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.