Jak zbavit vajíčko skořápky bez loupání? Dětská univerzita zná odpověď

Imatrikulace Dětské univerzity.
Foto: Robert Mročka
čtvrtek 15. ledna 2015, 08:41 - Text: Pavel Konečný

Zvídavé děti, které si chtějí vyzkoušet jeden semestr studia na vysoké škole, se mohou prostřednictvím svých rodičů přihlásit na Dětskou univerzitu. Určena je dětem od osmi do 12 let, které chtějí nahlédnout pod pokličku nejrůznějších vědních oborů. Registrace začala tento týden na webu Pevnosti poznání.

Jednou z novinek oproti předcházejícím ročníkům je například přiblížení kultury a jazyka Španělska. „Do této jižní země děti nahlédnou prostřednictvím hudby a soutěží,“ řekla hlavní koordinátorka Michaela Kratochvílová.

V jiném předmětu se děti dozvědí, jak vyšetřit rovnováhu a zkusí si to prověřit při různých cvičeních. „Posluchači se mohou těšit na velice oblíbenou Chemii v kuchyni, kdy si vyzkoušejí, jak zbavit vejce skořápky bez loupání nebo jak odbarvit limonádu. Budeme ale probírat také Facebook, reklamace nebo si ujasňovat, proč je důležitý volný čas,“ doplnila Kratochvílová.

Imatrikulace se uskuteční 18. února v aule pedagogické fakulty. Na posluchače Dětské univerzity čeká deset interaktivních přednášek a na památku si kromě řady zážitků a poznatků odnesou i diplom o absolvování. „Syn byl z přednášek nadšený, zajímala ho hlavně historie. Sledujeme pravidelně popularizační akce olomoucké univerzity a rádi jezdíme také na veletrh vědy," řekla Tamara Komárková, maminka jedenáctiletého Matěje, který si Dětskou univerzitu vyzkoušel loni a do Olomouce jezdil z Bratrušova u Šumperku.

Univerzita Palackého považuje Dětskou univerzitu za jednu z klíčových popularizačních aktivit. „Program se již za pár měsíců přesune do unikátního prostředí nového science centra Pevnosti poznání, které právě dokončujeme,“ upřesnil vedoucí Centra popularizace Matěj Dostálek. Letní semestr skončí promocí 6. května v Moravském divadle.

Dětská univerzita funguje od roku 2007 a studium je bezplatné. „Kapacita je vždy plná během čtrnácti dní po zahájení registrace. Proto by zájemci neměli s přihlášením otálet,“ upozornila hlavní koordinátorka. Každé dítě se může Dětské univerzity zúčastnit pouze jednou.

Registrace ZDE.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.