Jak uplatnit absolventy (hydro)biologických oborů na trhu práce?

Foto: katedra zoologie a ornitologická laboratoř
středa 29. ledna 2014, 09:58 - Text: (Redakční pošta)

Zvýšit uplatnitelnost absolventů všech (hydro)biologicky zaměřených oborů na trhu práce si klade za cíl nový projekt OP VK „Inovace studia hydrobiologie“, na němž se podílí tři biologické katedry přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Inovace výuky hydrobiologických disciplín spočívají v propojení získaných teoretických a praktických poznatků, v podpoření praktické výuky formou stáží a praxí studentů, v zapojení odborníků z praxe do výuky, realizace výuky externích specialistů z jiných univerzit, domácích i zahraničních.

V rámci tohoto projektu se konal ve dnech 15.–16. ledna 2014 dvoudenní přednáškový blok, nazvaný „Hydrobiologie v praxi“. Cílem této akce bylo získání nových informací a kontaktů a především umožnění přímé komunikace studentů s řadou odborníků z praxe (Čistírna odpadních vod Olomouc, Výzkumný ústav vodohospodářský T.G.M. Brno, Magistrát města Olomouce, environmentální konzultační firma ENKI o.p.s. Třeboň, Ústav pro ekopolitiku Praha, CONBIOS s.r.o., Sluňákov o.p.s. a dalších). Tito specialisté v jednotlivých příspěvcích a navazujících diskuzích představili studentům činnost své organizace a objasnili, jakou roli v jejich instituci zastupuje (hydro)biolog.

Členové realizačního týmu projektu průběžně vytvářejí databázi institucí spolupracujících s univerzitou. Takto vytvořená síť pomáhá studentům ve vyhledávání institucí pro vykonání praxe. Velký potenciál databáze je v poskytnutí přehledu o možnostech potenciálního uplatnění absolventů na trhu práce.

Přednášek se zúčastnilo více jak 80 studentů z přírodovědecké fakulty. Pozvání přijalo také několik zájemců ze středních škol, kteří chtějí studovat některý z biologických oborů na PřF UP v Olomouci. V návaznosti na získání dalších kontaktů a úspěšné hodnocení akce studenty, plánujeme zopakování přednáškového bloku v roce 2015.

Více informací včetně programu naleznete na: www.hydrobiologie-projekt.upol.cz

RNDr. Vladimír Uvíra, Dr., Mgr. Bronislava Janíčková, DiS.
Katedra zoologie a ornitologická laboratoř


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.