Jak by svítily nové lampy

Zkouška svítivosti nových lamp.
Foto: Jan Procházka, olomouc.cz
sobota 29. března 2014, 11:03 - Text: (caf)

Radnice na Horním náměstí vyzkoušela nový typ osvětlení, který by ráda v nejbližší době instalovala na celém náměstí. Svítidla značky Philips dávají podle výsledků zkoušky až 1,6krát více světla než současné a často kritizované "sirky". Nová svítidla jsou ale trnem v oku památkářům, podle nich nemají dostatečnou architektonickou hodnotu a náměstí poškodí, uvádí server Olomouc.cz.

Rozsvítit po letech konečně Horní náměstí. To je cíl, který chce ještě před koncem volebního období splnit vedení města v čele s novým primátorem Martinem Majorem. Ve čtvrtek proto radnice nechala nainstalovat dvě nové lampy u výjezdu do Ztracené ulice. Hned vedle stávajících "sirek", jak se přezdívá svítidlům Thorn, které na náměstí stojí od rekonstrukce v roce 2001 a vysloužily si značnou kritiku veřejnosti.

Rozsvícení lamp přihlíželo kromě radních, úředníků a novinářů i několik desítek zvědavců. A když kolem deváté hodiny zhasly thorny a rozsvítily se lampy Philips Urbanstar, bylo i laickým pohledem patrno, že je jaksi podstatně více světla. Odborné měření pak prokázalo, že dávají až 1,6 krát více světla.

Primátor Martin Major, který tuto variantu prosazuje, se netajil spokojeností. „Šlo nám hlavně o to, abychom to posoudili právě z toho laického pohledu. A to, co vidíme, je podle mého názoru jasným důkazem, že pokud se vydáme touto cestou, neuděláme chybu,“ vyjádřil se primátor.

Památkáři ale mají úplně opačný názor, vadí jim hlavně podoba svítidel s nulovou estetickou hodnotou. Národní památkový ústav konstatoval, že návrh výměny stávajícího veřejného osvětlení nedbá architektonických vztahů a kulturně historických hodnot, které představuje autorské řešení obnovy Horního náměstí z roku 1995.

Případné nové lampy kritizoval na stránkách Olomouckého deníku také Rostislav Švácha, vedoucí katedry dějin umění filozofické fakulty. „Nynější nápad olomouckého magistrátu, instalovat na náměstí lampy jiné, vyhlédnuté představiteli města bez konzultace s architekty, pokládám za příklad diletantského projektování, jaké se ocitá v rozporu s myšlenkami vítězného architektonického projektu z roku 1995, a může celkové řešení zkazit. Instalování jiných lamp než těch, jaké pro náměstí navrhli architekti Hlásek, Šépka a Hájek, kromě toho narušuje jejich autorská práva a ocitá se tak i v rozporu se zákonem. Předpokládám, že si to architekti nedají líbit a že se kvůli tomu budou s městem soudit,“ uvedl pro Deník Švácha.

Primátor Major to ale kategoricky odmítl. „Ta situace se už vleče třináct let a já se domnívám, že Olomoučané už nejsou zvědaví na nějaké debaty, chtějí, aby na náměstí bylo světlo," prohlásil na stránkách Olomouc.cz Major a je za nové lampy ochoten nést politickou odpovědnost. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.