Izraelský ambasador Gary Koren diskutoval s rektorem i studenty

Izraelský velvyslanec Gary Koren ve slavnostním sále rektorátu.
Foto: Pavel Konečný
pondělí 23. února 2015, 17:46 - Text: Pavel Konečný

Izraelský velvyslanec Gary Koren dnes zavítal na olomouckou univerzitu. Kromě setkání s rektorem Jaroslavem Millerem si také prohlédl Ústav molekulární a translační medicíny a diskutoval se studenty.

Gary Koren (*1959)

Narodil se v lotyšské Rize. V roce 2003 se tam na tři roky vrátil jako velvyslanec. V diplomacii se pohybuje od počátku 90. let. V České republice působí od září 2013.

Vystudoval ekonomii a mezinárodní vztah na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě a politologii a národní bezpečnostní studia v univerzitě v Haifě.

„Pan velvyslanec ještě v Olomouci nebyl, takže částečně šlo i o zdvořilostní návštěvu. Olomouc je významná nejen bohatou židovskou minulostí, ale na univerzitě máme také Centrum judaistických studií a na lékařské fakultě poměrně dost izraelských studentů,“ vysvětlil Miller.

Velvyslanec rektora také ujistil, že se na něj univerzita může kdykoliv obrátit o pomoc, když bude potřebovat prosadit své zájmy v Izraeli. „Domluvili jsme se také na tom, že u nás bude mít v květnu sérii přednášek,“ dodal Miller.

Se studenty izraelský velvyslanec srovnával společnou i rozdílnou minulost. Zkoušel je, co vědí o Izraeli, a tázal se, jak vidí Česko a Čechy cizinci. „Zatímco dříve byly naším hlavním vývozním artiklem citrusy, teď jsou to pokročilé technologie,“ charakterizoval svou zemi ambasador.

Jediné dvě otázky, které velvyslanec od studentů dostal, se týkaly soužití s Palestinci a Golanských výšin. „Žijeme na Blízkém východě, máme zcela jiné sousedy než vy,“ připomněl Koren a jmenoval autoritativní režimy i teroristické organizace. Zdůraznil také, že kromě sametové revoluce Češi předvedli i sametový rozvod se Slováky. „Je to ale také o úrovni partnera, s nímž jednáte. Zvláště pokud máte stejný základ a minulost,“ zdůraznil velvyslanec.

„Byl bezprostřední a příjemný. Věděl, jak s námi komunikovat,“ zhodnotila diskusi posluchačka židovských a izraelských studií Alena Lupton.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.