IX. letní škola speciální pedagogiky

středa 1. října 2014, 19:35 - Text: (Redakční pošta)

Tak jako každý rok se i letos o letních prázdninách konala Letní škola speciální pedagogiky, organizovaná při Ústavu speciálně pedagogických studií Pedagogické fakulty UP. Přestože se letní škola již tradičně koná v srpnu, jedenadvacet studentek oboru speciální pedagogika raného věku 

a ortokomunikace se vydalo do Fryštáku a zúčastnilo se IX. ročníku letní školy, kterou pořádá profesor PhDr. PaedDr. Miloň Potměšil Ph.D. Jako lektorky byly přítomny také PhDr. Mgr. Petra Potměšilová Ph.D. a Mgr. Monika Kunhartová.

V první řadě je jistě důležité představit místo, kde se letní škola konala. Město Fryšták se nachází ve Zlínském kraji, je to město s bohatou historií a mnohými zajímavostmi v okolí. Studenti společně s lektory byli ubytování v Domě Ignáce Stuchlého, který patří Salesiánům Dona Bosca. Dům Ignáce Stuchlého slouží jako výchovně vzdělávací zařízení pro mládež. Uvítalo nás velmi hezké a příjemné prostředí, v neposlední řadě i ochotní a vždy milí zaměstnanci. Také kuchyně byla nad očekávání všech velmi dobrá.

Zvláštností této letní školy se stala účast zahraniční studentky Joy Sade Igoni, která se účastnila kurzu bazální stimulace I. a lektorka arteterapie z Irska.

Náplní týdenního kurzu se stal výcvik a rozvoj komunikačních kompetencí studentů, práce s vývojovými škálami ve speciální pedagogice, analýza komunikačního chování a kurz Bazální stimulace I. a II. Součástí každého dne byla i večerní reflexe.  

Vzhledem k velkému počtu studentek, byly vytvořeny dvě skupiny, které se dělily jak na program, tak i navečerní reflexe s doktorkou Potměšilovou a profesorem Potměšilem. Všechny studentky tuto změnu přivítaly. V menších skupinách bylo možné nejen detailněji probrat danou problematiku, ale také to poskytlo větší prostor pro zkoušení modelových situací a jejich následné rozebírání. Poslední dva dny celého týdne se při sebereflexi obě skupiny spojily a tím vznikl i prostor pro nové poznatky a vzájemné poznávání.

Kurz bazální stimulace mohly studentky absolvovat díky spolupráci Institutu Bazální stimulace s profesorem Potměšilem. Bazální stimulace je vědecký pedagogicko-ošetřovatelský koncept, který podporuje vnímání, komunikaci a pohybové schopnosti člověka. Předpokladem Bazální stimulace je práce s individualitou klienta a integrace jeho příbuzných do ošetřovatelského nebo pedagogického procesu. Důležité u tohoto konceptu je, že u klientů s nezvratnými změnami jejich tělesného
a duševního stavu výrazně podporuje kvalitu jejich života. Studentky, které v loňském roce absolvovaly kurz Bazální stimulace I., v letošním roce absolvovaly kurz Bazální stimulace II. spolu s několika dalšími pracovnicemi z praxe. Absolventky obou kurzů získaly certifikát platný v EU.

Ač se to může zdát, letní škola není jen o nabírání nových informací a zkušeností, je to také spousta zábavy. Přestože jsme na rozdíl od loňského roku neměli možnost vyrazit na koloběžkách, našlo se spousta způsobů jak využít volný čas v podobě různých společenských her, společného opékání
a zpívání u ohně.

Z reakcí všech přítomných studentek při posledním večeru, lze usuzovat, že tento ročník letní školy byl mimořádně vyvedený. Vznikla nová přátelství, utužily se kolektivy, získaly jsme mnoho užitečných informací, byly nám předány zkušenosti lektorů, získaly jsme představu o tom, v čem máme rezervy, na čem je potřeba zapracovat a co jsou naše silné a slabé stránky.

Myslím, že směle můžu mluvit za všechny studentky, které se letní školy zúčastnily a poděkovat všem lektorům i pánům a dámám z Domu Ignáce Stuchlého, za báječný a nabitý týden. Rozhodně se těšíme zase za rok.

Andrea Bulvasová
Speciální pedagogika – raný věk
2. roč. NMgr.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.