Internacionalizace biofyzikálního výzkumu na PřF UP

Výzkum kmitání hlasivek pomocí videokymografie.
Foto: Pedro Amarante Andrade
čtvrtek 22. ledna 2015, 10:20 - Text: (Redakční pošta)

Biofyzikální výzkum na Přírodovědecké fakultě UP má dlouholetou tradici. V posledních letech prošel mohutným rozvojem zejména díky výrazné grantové podpoře ze strany MŠMT. Mezi významné granty katedry biofyziky patřil tříletý projekt OPVK CZ.1.07/2.3.00/20.0057 „Rozvoj a internacionalizace biofyzikálního výzkumu na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci“, díky kterému byla započata spolupráce s řadou zahraničních pracovišť.

V rámci řešení projektu katedru biofyziky navštívilo jedenáct zahraničních expertů z Evropy, Japonska, Argentiny či Austrálie, kteří se seznamovali s našimi pracovišti a přednášeli pro studenty a zaměstnance v rámci katedrového semináře. Obdobně naši pracovníci vycestovali do zahraničních partnerských laboratoří. Další mezinárodní kontakty byly navázány během tří námi organizovaných mezinárodních konferencí, které se konaly na půdě PřF UP. Zkrátka nepřišli ani postgraduální studenti, kteří si přivezli cenné zkušenosti z dlouhodobých zahraničních stáží. Díky navázané mezinárodní spolupráci jeden ze studentů nyní studuje v postgraduálním studiu pod dvojím vedením, kdy jeden ze školitelů je z naší katedry a druhý z francouzského Limoges.

V rámci řešení grantu se významnou posilou katedry biofyziky stal RNDr. Roman Kouřil, Ph.D, absolvent magisterského a doktorského studia biofyziky na PřF UP, který se vrátil na svou alma mater po osmiletém pobytu na univerzitě v Groningenu. V Nizozemí se vypracoval na jednoho z předních odborníků na transmisní elektronovou mikroskopii membránových proteinů a nyní se svým týmem používá tuto techniku při řešení projektů týkajících se struktury fotosyntetických superkomplexů v thylakoidních membránách chloroplastů. První výsledky již byly publikovány v prestižním časopise Plant Journal.

Díky grantovému projektu došlo také k výraznému rozvoji výzkumu hlasového ústrojí pod vedením RNDr. Jana Švece, Ph.D. Jeho tým využívá unikátní metodu, kterou dr. Švec vyvinul, tzv. videokymografii, která slouží mimo jiné také lékařům k diagnostice poškození hlasivek a to i u časných stádií nádorových onemocnění. Kromě vývoje nových metod pro vyšetřování a měření hlasu se tým dr. Švece věnuje i spolupráci s hlasovými terapeuty a zpěváky. Ve spolupráci s rakouskými a dánskými kolegy se dr. Švec podílel i na výzkumu mechanismu tvorby hlasu u slonů či ptáků.

doc. Martin Kubala, prof. Petr Ilík


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.