INTER- nacionálně, aktivně, mediálně, disciplinárně

Ilustrační foto: kvv
pátek 13. listopadu 2015, 15:49

V úterý 3. listopadu byla v prvním patře Jezuitského konviktu oficiálně zahájena výstava Katedry výtvarné výchovy pod názvem INTER- nacionálně, aktivně, mediálně, disciplinárně. Svůj projekt představili autorka koncepce výstavy docentka Hana Stehlíková Babyrádová a spoluautoři Mgr. Lucie Tikalová a Mgr. Timotej Blažek.

Vystavené postery zprostředkovávají návštěvníkovi výsledek výzkumné činnosti doktorandů v rámci projektu IGA - Výzkum mezioborové didaktiky výtvarné výchovy, jehož cílem bylo v kontextu současného umění pronikat do oblasti intermédií, socioartu, artefiletiky a arteterapie. Projekt reflektuje prostřednictvím pedagogického experimentu současné umění, které čím dál častěji ruší odstup od každodenní zkušenosti a naopak se k ní přibližuje. Současné umění, ať už se jedná o samotné dílo nebo o jeho prezentaci, například apeluje na vnitřní realitu vnímatele a vybízí jej k nacházení souvislostí mezi uměním a jeho vlastním světem. Dále rozvíjí a hraje si s vnímáním diváka tím, že jej omezuje či jinak záměrně usměrňuje a narušuje tak jeho stereotypní přístup ke světu. Nakonec jej může i vyzývat k spoluúčasti na konečné podobě díla. Někdy se tak umělec stylizuje do role koordinátora a tvůrce podmínek, ve kterých potom samotné dílo vzniká až díky činnosti umělecky neškolených lidí. V jiném případě zase umělec ponechá dílo vlastnímu životu a vývoji, který je mu vdechnut v interaktivním prostředí sociálních sítí.

Po uvedení výstavy následovala diskuze autorů se studenty na téma Aktuální výtvarná pedagogika. Autoři výstavy zde představili výstupy projektu v podobě dokumentace experimentálních workshopů. Ty byly realizovány v semestrálním intermediálním výukovém modelu, který probíhal v letním semestru tohoto roku se studenty magisterského studia. Účastnící výstavy a diskuze tak byli seznámeni s průběhem a výsledky těchto workshopů: "Bez vidění", "Předměty po hmatu", "Imaginativní tvar" a "Grafický záznam hudby Mortona Feldmanna“, které se konaly pod vedením docentky Hany Stehlíkové Babyrádové. Dále s workshopy "Obraz a akce", "Manuální versus digitální", "Aktuální vzpomínky", jež vedl Mgr. Timotej Blažek a v neposlední řadě s workshopy Mgr. Lucie Tikalové: "Prostor jako génius Loci", "Intuice a poznání" a "Umění v meziprostorech" Výstava INTER- nacionálně, aktivně, mediálně, disciplinárně je přínosnou inspirací a vhledem do současné výtvarné výchovy. Jejím vyústěním je chystaná elektronická kniha, která bude volně k dispozici na internetu. Výstava skončí 3. prosince.

Jitka Nosková


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.