Inovace a modernizace výchovy ke zdraví

středa 28. května 2014, 16:18 - Text: Placená inzerce (PI 1418)

reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/18.0009 

K 31. 5. 2014 na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci úspěšně končí realizace projektu  v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost  „Inovace a modernizace výchovy ke zdraví” reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/18.0009, který na Pedagogické fakulě UP probíhal od 1. 6. 2011.

Cílem projektu bylo inovovat a modernizovat bakalářský studijní program Specializace v pedagogice ve studijním oboru Výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávání v kombinované formě na PdF UP v Olomouci. Předkladatelé tak reagovali  na požadavky vyplývající ze záměrů vzdělávací politiky a probíhající kurikulární reformy.

Snahou realizačního týmu bylo předávat nové poznatky a tvořivě je rozvíjet u cílové studijní skupiny v duchu moderních evropských vzdělávacích trendů „High Health“.

V průběhu 36-ti měsíčního trvání byly v souladu s cíli projektu realizovány a splněny následující klíčové aktivity: bylo vydáno 29 studijních opor, bylo vytvořeno e-learningové studium, které je zaměřené na antropologické, psychologické, sociální a rizikové aspekty zdraví, uskutečnilo se 9 odborných seminářů a 2 mezinárodní vědecké konference. První mezinárodní konference „Antropologicko-psychologicko-sociální aspekty podpory zdraví a výchovy ke zdraví“ se uskutečnila 24. a 25. 10. 2012 a druhá mezinárodní konference „Fórum zdraví ve vzdělávání 2014“ se uskutečnila 4. a 5. 4. 2014.

Konference „Fórum zdraví ve vzdělávání 2014“ byla organizována pro studenty studijní cílové skupiny a pedagogické pracovníky pro všechny stupně škol. Hlavním cílem konference bylo prezentovat nové poznatky z oblasti životního stylu a podpory zdraví v Evropské unii a České republice a diskutovat možnosti ovlivnění životního stylu a zdravotního stavu současné populace dětí, mládeže a dospělé populace, prostřednictvím výchovy ke zdraví, programů podpory zdraví a prevence rizikových faktorů. V programu konference byly zařazeny i workshopy zaměřené na problematiku výchovy ke zdraví a podporu zdraví. První den konference se zúčastnilo celkem 117 účastníků, kdy probíhaly odborné přednášky. Druhý den konference se aktivně workshopů zúčastnilo 182 účastníků. 

Smyslem výše uvedených klíčových aktivit projektu bylo zvýšit kvalifikovanost a úroveň pedagogických kompetencí studentů VŠ v oboru Výchovy ke zdraví v kombinované formě studia. Cílová skupina studentů byla dostatečně teoreticky a prakticky připravena předávat nové poznatky s využitím moderních metod o zdravém způsobu života žákům a přispějí tak ke zdravému životnímu stylu a pomohou minimalizovat rizikové faktory životního stylu u dětí.

doc. PaedDr. Miroslav Kopecký, Ph.D.
řešitel projektu


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.