Iniciativa „Zaparkuj“ zve na dobré filmy i tančírny

Dobrá zábava - to je Zaparkuj.
Foto: Archiv Žurnál UP
úterý 21. června 2016, 14:58 - Text: (red)

Projekt „Zaparkuj – oživení parků v Olomouci“, za kterým stojí Univerzita Palackého, zahajuje v těchto dnech svou třetí sezónu. Olomoučané tak budou mít opět možnost až do října navštěvovat filmové projekce, swingové tančírny či sportovně zábavná odpoledne v prostředí olomouckých parků. Nově dojde i na populární hospodské kvízy pod širým nebem nebo turnaj v kuličkách.

První Zaparkuj letní kino proběhne už zítra od 21 hodin v Bezručových sadech. „Diváci se mohou těšit na francouzský snímek Mikrob a Gasoil. Vypráví příběh dvou teenagerů, kteří se rozhodnou postavit si netradiční automobil a vyrazit s ním na šílenou prázdninovou jízdu,“ zve na akci koordinátor projektu Ondřej Martínek. Návštěvníci zde budou moci premiérově ochutnat nový univerzitní pivní speciál UP Ale. Filmové projekce jsou volně přístupné.

Hned o den později se v altánu ve Smetanových sadech vůbec poprvé uskuteční swingová tančírna. „Tančírny se budou konat jednou měsíčně ve spolupráci se Swing Olomouc. Od šesti do sedmi hodin se zájemci naučí základy swingu a následně si je vyzkouší v praxi během tříhodinové swingové smršti,“ dodává Martínek. V září pak proběhne i tradiční Salsa a Latino tancovačka, organizátoři mají v plánu přenést do parku i street dance.

V průběhu léta se vůbec poprvé pod širým nebem odehraje populární Hospodský kvíz nebo turnaj v kuličkách. „Ve spolupráci s fakultou tělesné kultury chceme v parcích zrealizovat i pravidelná cvičení pro různé cílové skupiny. A pokud vše klapne, dojde i na divadlo a živá hudební vystoupení,“ doplňuje výčet aktivit Martínek. Organizátoři by letos do parků rádi přenesli i edukativní aktivity a literární čtení. „Podporujeme materiálně, logisticky či mediálně další neziskové organizace a aktivity, jež jsou nám ideově blízké. V první polovině července s naším stánkem vyrazíme na hudební festival Fingers Up,“ říká Martínek.

Za iniciativou „Zaparkuj – oživení parků v Olomouci“ stojí Univerzita Palackého v Olomouci ve spolupráci se statutárním městem Olomouc a výstavištěm Flora Olomouc. Projekt se snaží již třetím rokem prostřednictvím nízkonákladových a nízkoprahových aktivit kulturního, sportovního a edukativního významu zpestřit prostředí olomouckých parků a dalších veřejných prostranství. V loňském roce navštívilo na třicet akcí přes devět tisíc lidí.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.