Inaugurace: Jaroslav Miller převzal rektorský řetěz
(+ video)

Slavnostní inaugurace rektora a pěti děkanů.
Fotogalerie: Pavel Konečný
středa 5. března 2014, 13:56 - Text: Martina Šaradínová

Složením slibu a převzetím zlatého řetězu jako dokladu důstojnosti a práv Univerzity Palackého byl dnes do své funkce slavnostně uveden rektor Jaroslav Miller. Inauguraci spolu s ním absolvovali v Arcibiskupském paláci i děkani pěti fakult.

[Záznam přímého přenosu inaugurace je ke zhlédnutí ZDE.]

„Dnešní akt byl slavnostním vyvrcholením celého procesu, který začal už rektorskou kampaní a trval v podstatě rok. Jsem velmi pyšný na to, že mohu stát v čele tak vynikající, veliké, starobylé a vznešené instituce, jakou Univerzita Palackého je. Musím si to mnohokrát denně opakovat,“ řekl Miller.

Jaroslav Miller

Studoval historii a filologii na Univerzitě Palackého, Středoevropské univerzitě a University of Oxford. Absolvoval řadu badatelských a pedagogických pobytů na univerzitách a vědeckých ústavech v Kanadě, Maďarsku, USA, Velké Británii, Německu a Austrálii. Obdržel opakovaně stipendium prestižní německé nadace Alexandra von Humboldta a stipendium nadace Andrewa W. Mellona. V roce 2012 byl jmenován ambasadorem Fulbrightova programu v České republice. Získal řadu akademických a vědeckých ocenění.

K jeho zálibám patří sport, ruská klasická literatura, zahradní architektura a putování divočinou. Je ženatý, má dvě děti.

Prozradil, že zodpovědnost spojenou s postem rektora naplno pocítil 1. února, kdy mu začalo funkční období. „Skočil jsem do ledové vody a musel jsem se utkat s mnoha věcmi, o nichž jsem předem neměl ani tušení. Ale mám pocit, že postupně se do problematiky dostávám,“ domnívá se rektor.

Za hlavní cíl svého čtyřletého působení považuje nalezení smysluplné a společnost obohacující cesty, po níž by mělo druhé nejstarší vysoké učení v Česku kráčet. Připomněl, že společnost očekává od akademiků nové a převratné objevy, které přispějí k řešení problémů současnosti. „Je tady ovšem i druhá role akademií zajišťující ukotvení přetvářejícího se světa v jeho vlastní minulosti a historické kultuře. Snad proto očekáváme od univerzit konzervativní obhajobu tradičních etických norem a společenských principů, které jsou z definice neměnné v čase. K této výsostné pozici jsou ostatně akademie povolány,“ pronesl Miller v projevu, jehož plné znění je dostupné ZDE.

Mašláň: Bylo mi ctí být rektorem UP

Před slavnostní inaugurací nového rektora složil svůj úřad do rukou předsedy Akademického senátu Univerzity Palackého Miroslava Dopity předchozí rektor Miroslav Mašláň. Učinil tak přesně čtyři roky poté, co sám před akademickou obcí pronášel vlastní inaugurační řeč. „Hodnocení tohoto období nepřísluší mně, hodnotit musí jiní,“ uvedl Mašláň, který ve vedení univerzity zůstává v pozici prorektora. Připomněl, že během jeho funkčního období se podařilo vybudovat tři nová vědecká centra a dostavbami zlepšit výzkumné i pedagogické zázemí lékařské a pedagogické fakulty. A podle jeho slov v porovnání s předchozími lety strmě narostla i vědecká výkonnost .

„Bylo mi ctí být rektorem tohoto vysokého učení. Ať vše, co konáme, je k dobru, štěstí, blahu a zdaru Univerzity Palackého,“ uzavřel své vystoupení Mašláň. Jeho práci ocenil i Miller, jenž svému předchůdci předal pamětní medaili.

Zlatý řetěz převzali i děkani

Do svých funkcí dnes byli slavnostně uvedeni i děkani pěti fakult. Děkan filozofické fakulty Jiří Lach a fakulty tělesné kultury Zbyněk Svozil zahájili v únoru svá druhá funkční období. Naopak děkan přírodovědecké fakulty Ivo Frébort a pedagogické fakulty Čestmír Serafín jsou v děkanském křesle nováčky, v minulosti se ale na vedení svých fakult podíleli jako proděkani. Inaugurace se týkala i děkana fakulty zdravotnických věd Jaroslava Vomáčky, který fakultu vede od března loňského roku.

Rektor Miller poděkovali děkanům, kteří naopak svou misi v čele fakult ukončili. Pamětní medaili si ze slavnostního aktu si odnesl Juraj Ševčík z přírodovědecké fakulty, Libuše Ludíková z pedagogické fakulty a Jana Marečková a Věra Vránová z fakulty zdravotnických věd. 

Děkani slavnostně uvedení do funkce:

Jiří Lach (FF UP)
Vystudoval historii a politologii na FF UP. Docentem pro obor historie byl jmenován v roce 2006. Filozofickou fakultu vede od roku 2010. Odborně se věnuje například komparaci a teorii politických systémů či dějinám Evropy a mezinárodních vztahů.

Ivo Frébort (PřF UP) Absolvoval obor Analytická chemie na PřF UP. Profesorem biochemie se stal v roce 2005. Předmětem jeho vědeckého zájmu je enzymologie, molekulární biologie a biochemie se zaměřením na enzymy metabolismu rostlinných hormonů. Je ředitelem Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, na fakultě působil i jako proděkan.

Čestmír Serafín (PdF UP) Vystudoval elektrotechniku na Fakultě strojní a elektrotechnické Vysoké školy báňské v Ostravě. V roce 2007 se habilitoval v oboru Pedagogika. Ve vědecké práci se zaměřuje na problémy didaktiky elektrotechnicky orientovaných předmětů. Od roku 2003 byl proděkanem pedagogické fakulty.

Zbyněk Svozil (FTK UP) Absolvoval studium tělesné výchovy a německého jazyka na PdF UP. Na fakultě tělesné kultury působí od roku 1990, v roce 2005 byl jmenován docentem pro obor Kinantropologie. Děkanem se poprvé stal v roce 2010.

Jaroslav Vomáčka (FZV UP) Vystudoval všeobecné lékařství na LF UP. V roce 1985 a 1991 dosáhl atestací v oboru Radiodiagnostika. V roce 2003 byl jmenován docentem zobrazovacích metod. Děkanem fakulty zdravotnických věd je od roku 2013.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.