Imatrikulace Dětské univerzity plná premiér a překvapení

Imatrikulace dětské univerzity.
Fotogalerie: Martin Višňa
čtvrtek 13. února 2014, 11:44 - Text: Martin Višňa

Svůj první vysokoškolský index včera ve velké posluchárně Teoretických ústavů převzali studenti Dětské univerzity. Nebylo to však jediné „poprvé“ imatrikulačního odpoledne, premiéru v rektorském taláru si na slavnostním aktu odbyl rektor Jaroslav Miller.

„Bojím se jen trošku, už za sebou mám nějaká vystoupení na školních akademiích, kde jsme hráli třeba pohádky. Nijak zvlášť jsem se nepřipravovala,“ prozradila před rozezněním fanfár Lenka Nimrichterová, na kterou čekal důležitý úkol – přečíst před zaplněnou posluchárnou imatrikulační slib.

V něm se malí vysokoškoláci zavazují, že se během semestrálního studia budou chovat tak, aby dělali čest sobě, svým rodičům a své škole a že nabyté vědomosti budou využívat pro dobro celé společnosti.

Na základě tohoto slibu by tak do univerzitních laboratoří za několik let mohli například přijít dva noví biochemici, kamarádi Jiří Hala a Matěj Pavlíček. „Na biochemii se těším nejvíce, taťka učí chemii na Slovanském gymnáziu, takže mě to zajímá,“ uvedl Matěj.

S univerzitou skoro od kolébky

Malé vysokoškoláky přivítali na akademické půdě zástupci všech osmi fakult, budeme-li rektora Millera zároveň brát jako zástupce filozofické fakulty. Pro čelného představitele univerzity šlo přitom včera o první slavnostní akt ve funkci rektora.

„Náramně jsem si to užil. Dětská univerzita je vynikající záležitost. Brzy sice končí projekt zaštiťující její výuku, rád bych ji však nějaké podobě podpořil dál jako celouniverzitní aktivitu. Je to projekt, který má smysl. Zároveň se i naplňuje moje heslo S univerzitou od kolébky do hrobu,“ hodnotil Miller.

Záludné otázky

Rektor také přiznal, že byl během imatrikulace několikrát překvapen. Poprvé pozitivně, když se jednoho z malých studentů zeptal, zda ví, co dělá archeolog. Antonín Skácel se nadechl a začal archeologii definovat, mimo jiné i prostřednictvím vztahů k dalším vědním oborům.

Podruhé byl Miller spíše zaskočen, když se karta obrátila a místo funkcionářů se ptaly děti. „Tím dotazem na počet barev duhy mě dostali, to jsem, k mé velké ostudě, nevěděl,“ přiznal rektor.

Hygiena i finanční gramotnost

Příští středu děti čeká první výukové odpoledne, v Moravském divadle se zaměří na práci archeologů. Během dalších přednášek semestru pak zjistí, proč je důležitá hygiena a k čemu je dobré být finančně gramotný. Dostane se také na volný čas, rodinné právo a pohybové aktivity. Studium malých vysokoškoláků vyvrcholí na konci dubna slavnostní promocí.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.