I psi jsou pesimisty

Ilustrační foto: Freeimages
úterý 23. září 2014, 14:48 - Text: Kateřina Černohorská

Ačkoliv psi mnohdy vypadají, že je nic nerozhází a vesele vrtí ocáskem, ať se děje co se děje, vědci z australské univerzity v Sydney nyní přišli se zjištěním, že i „nejlepší přátele lidí“ lze rozdělit na optimisty a pesimisty.

„Podle různých tónů jsme psy naučili rozlišovat, jestli dostanou mléko nebo vodu. Když to pochopili, začali jsme jim pouštět nejednoznačné zvuky a sledovali jsme, co budou očekávat,“ vysvětlila Melissa Starlingová, která na studii spolupracovala. Optimističtější psi reagovali na nejednoznačné tóny veseleji a věřili, že se dostanou něco dobrého. Pesimističtí psi reagovali obráceně.

„Pesimističtí psi působí více vystresovaně. Také se zdá, že mají větší strach z neúspěchu. Zatímco optimističtí psi se na pokračování úkolu těšili, ti druzí se mu snažili vyhnout,“ doplnila Starlingová.

Výzkum by podle ní mohl usnadnit práci psím trenérům. Pokud budou vědět, jaká je psova nátura, budou moci přijít na to, která činnost bude pro psa vhodná. Optimistický pes by tak mohl například odhalovat drogy a výbušniny, pesimistický pes, který nerad riskuje, by se zase lépe hodil pro práci s lidmi, uplatnil by se tedy třeba jako vodící pes.

Aby se daly výsledky výzkumu zobecnit, bude muset Starlingová se svým týmem zkoumat psí chování ještě rozsáhleji, už teď ale doufá, že její zjištění přinesou kynologickému světu prospěch.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.