I malé děti rozliší přátele a nepřátele

Ilustrační foto: SXC
čtvrtek 30. ledna 2014, 14:19 - Text: Kateřina Černohorská

Podle výzkumníků z Chicagské univerzity lidé významně podceňují schopnost svých potomků vnímat sociální interakce ve svém okolí. Už v devíti měsících totiž kojenci umí rozpoznat, jestli se dva lidé stanou přáteli, nebo ne.

Studie, která k tomuto výsledku došla, zkoumala 64 miminek. Těm odborníci pouštěli videa dvou stolujících osob, které různě reagovaly na své jídlo. Později děti sledovaly videa, na nichž se tito lidé buď pozdravili a navázali přátelský kontakt, nebo se obešli a zareagovali na sebe záporně. V případě, že na sebe kladně zareagovaly osoby, které na pokrm sdílely stejný názor, nebyly děti překvapené a videu nevěnovaly mnoho pozornosti. Pokud se ovšem pozdravily osoby s odlišnými názory na jídlo, děti to neočekávaly a nad záběry strávily delší čas. „Když děti vidí něco nepředpokládaného, sledují situaci déle. Nerozumí tomu a snaží se to pochopit,“ vysvětlila jednu ze stěžejních myšlenek výzkumu Amanda Woodwardová, která na projektu spolupracovala.

Výzkumníci tedy naznačují, že děti jsou v raném věku schopné uvědomit si, že pokud spolu lidé souhlasí v jednom ohledu, například při jídle, je pravděpodobnější, že si budou rozumět i jindy a stanou se z nich přátelé. Odborníci plánují další výzkum, který by pomohl více porozumět dětskému nahlížení na problematiku společenských vztahů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.