Hvězda dovedla tři krále na rektorát

Tříkrálová sbírka, po roce opět i na Univerzitě Palackého.
Fotogalerie: Milada Hronová
středa 6. ledna 2016, 11:20 - Text: Milada Hronová

Tři králové, Kašpar, Melichar a Baltazar zvěstovali narození Ježíše Krista. Dnes koledovali také na rektorátu a všem přítomným přáli šťastný nový rok.

„Děkuji za poselství, univerzita je vaší návštěvou poctěna,“ prohlásil rektor Jaroslav Miller.

Tříkrálová sbírka pořádaná Charitou České republiky se letos koná již pošestnácté. Olomouckou skupinu koledníků vedou v rolích králů Jiří Borik, ředitel hospice na svatém Kopečku, bratr Maxmilián, pastorační asistent pro lidi bez domova z Charity Olomouc a Petr Princ, vedoucí střediska Samaritán z Charity Olomouc. Během dne navštíví řadu významných olomouckých institucí, zastaví se v prostorách cyrilometodějské teologické fakulty, v kurii arcibiskupství i u primátora města.

„Neseme dobrou zprávu, že Bůh je mezi námi a jsme potěšeni, že jsou lidé štědří a přispívají nám. Jen díky nim totiž můžeme pomoci potřebným. Tři králové se dnes vydali na pouť z katedrály svatého Václava. Na všechny dveře, u nichž se zastaví, píšou posvěcenou křídou zkratku latinského Christus mansionem benedicat – Kristus požehnej tomuto domu. Zkratkou K+M+B jsou od dnešního rána poznamenány i dveře pracovny rektora univerzity,“ řekla ředitelka Charity Olomouc Ludmila Gottwaldová. Finance, které koledníci vyberou, budou podle ní i letos určeny lidem bez domova, matkám s dětmi a všem, kteří se nacházejí v tíživé životní situaci.

„Určitě podpoříme projekty, které pomáhají zabezpečit sociální služby i přímou pomoc,“ dodala Gottwaldová.

Tříkrálová sbírka je v současné době největší sbírkovou akcí v zemi. Loni v Česku koledníci vybrali víc než 89 milionů korun.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.