Hudba pomáhá malým pacientům od bolesti

Ilustrační foto: Freeimages
neděle 25. ledna 2015, 12:22 - Text: Kateřina Černohorská

Dětští pacienti, kteří poslouchají písničky nebo audioknihy podle svého výběru, trpí pooperačními bolestmi méně než ti ostatní. Prokázal to výzkum lékařů z americké Northwestern University.

Odborníci zkoumali děti ve věku od devíti do čtrnácti let. Těm na půl hodiny pouštěli hudbu nejrůznějších žánrů, od popu, přes country a rock až po klasiku, některé děti si vybraly poslech namluvených knih. Výsledky ukázaly, že děti trpěly menší pooperační bolestí, než pokud hudbu neposlouchaly.

„Snažíme se tak trochu podvést mozek, aby se zabýval jinými věcmi než bolestí a funguje to,“ vysvětlil Santhanam Suresh, který na studii spolupracoval. „Audioterapie je úžasná možnost jak dětem po těžkých operacích ulevit, lékaři by ji měli určitě vyzkoušet,“ dodal odborník.

Nová strategie je podle výzkumníků užitečná, protože analgetika, která lékaři obvykle pro utišení bolesti podávají, mohou dětem způsobit dýchací problémy. Proto dětští pacienti často dostávají jen omezená množství léků a jejich bolesti jsou tak těžko zvladatelné.

Terapie je navíc tak jednoduchá, že v ní mohou pokračovat pacienti sami, a to i po přechodu do domácího léčení.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.