Homosexualita se možná vyvinula pro utužení sociálních vazeb

Ilustrační foto: Freeimages
čtvrtek 19. března 2015, 08:04 - Text: Kateřina Černohorská

Homosexuální chování se možná vyvinulo, aby zajistilo rozšiřování sociálních vazeb mezi lidmi. S takovým závěrem aspoň přišel výzkum odborníků z britské univerzity v Portsmouthu. Ti zkoumali vztah mezi progesteronem a sexualitou a zjistili, že lidé s vyšší hladinou tohoto hormonu mají větší předpoklad k homosexualitě.

Výzkumníci přišli na to, že heterosexuální ženy s vyšší hladinou progesteronu jsou sexuálnímu styku se ženou otevřenější více než ženy s nižší hladinou uvedeného hormonu. To samé platí u mužů a jejich styků s muži. Progesteron, který u žen produkují vaječníky a u mužů nadledvinky, je známý jako hormon stojící za tvorbou společenských pout. Způsobuje přátelské chování a starost o ostatní. Podle odborníků stojí také za zvýšeným zájmem o stejné pohlaví a potažmo homosexualitou.

Odborníci nastínili, že sexuální styk není pouze prostředkem k plození potomků, ale slouží také k mnoha jiným účelům, jako je potěšení, odměna či přehlídka dominance, mnohdy také funguje jako spojující prvek.

„Z evoluční perspektivy sex vnímáme jako prostředek k reprodukci, ale protože je také intimní a potěšující záležitostí, páry – a nejen lidské – se mu oddávají i v případě, že reprodukce není možná,“ vysvětlila Diana Fleischmanová, která studii vedla. Homosexuální sex je podle ní důležitý zejména pro budování těsnějších vztahů ve společnosti.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.