Hodina amerických reálií s mluvčím ambasády

Studenti Ústavu cizích jazyků se setkali s Danielem Ernstem, mluvčím velvyslanectví USA v Praze.
Foto:archiv Ústavu cizích jazyků.
čtvrtek 5. května 2016, 09:04

Studenti Ústavu cizích jazyků Pedagogické fakulty UP přivítali 2. května 2016 v semináři amerických reálií Daniela Ernsta, mluvčího velvyslanectví USA v Praze.  Daniel Ernst má dlouholeté zkušenosti diplomata ze Středního východu, je vynikající lingvista, kromě češtiny mluví arabsky a francouzsky. V Olomouci však popisoval zejména složitý systém vlivů určujících americkou zahraniční politiku.

Daniel Ernst popsal hlavní „hráče“, kteří se na ní podílejí, dále podrobně funkce ministerstva zahraničí USA. Také procesy výběru velvyslanců v České republice, mezi něž patří například slavná dětská herečka z 30. let minulého století Shirley Temple Black, jež jako velvyslankyně v Praze působila v letech 1989-1992, nebo současný velvyslanec s českými kořeny Andrew H. Schapiro.

Budoucí učitelé anglického jazyka slyšeli zasvěcený výklad o vztahu sdělovacích prostředků a zahraniční politiky USA a o vlivu skupin lobbistů na politické rozhodování. Současná americká zahraniční politika motivovaná národními zájmy se v podání Daniela Ernsta jeví jako výsledek složitého procesu a řady vlivů. Studenti se ptali na postoj USA k referendu o odchodu Spojeného království z EU, svobodu slova a kontrolu médií, možnosti zaměstnání v USA, vztahy s Ruskem a řadu dalších věcí, které pro ně mohou mít jednak praktický dopad, jednak jim mohou pomoci u nastávajících státních zkoušek z amerických reálií.

Pro samotný Ústav cizích jazyků Pedagogické fakulty UP byla návštěva amerického diplomata Daniela Ernsta a jeho doprovodu i příležitostí, aby probrali možnosti výuky profesorů z amerických univerzit na Ústavu cizích jazyků PdF UP.

Doc. Václav Řeřicha, Ústav cizích jazyků PdF UP


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.