Hlavní události roku 2013

Rok 2013.
Koláž: Žurnál UP
úterý 31. prosince 2013, 07:38 - Text: Radek Zogata, Pavel Konečný

Olomoucká univerzita si téměř po celý rok připomínala 440 let od svého založení. Byl to rok, kdy začala výuka mediků v nových Teoretických ústavech a otevřela se dvě centra excelentního výzkumu – Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum a Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů. Tedy vědecká infrastruktura s náklady řádu miliard korun.

Na svou univerzitu se v roce 2013 vrátil světově uznávaný plastický chirurg Bohdan Pomahač, aby zde převzal čestný doktorát a přednášel v přímém přenosu.

Obávanou matematiku se pokusil v dubnu rehabilitovat Academia Film Olomouc. Jeho 48. ročník ukázal, jak je královna věd ve své podstatě hravá i v čem je nenahraditelná.

Prezident Miloš Zeman možná naposledy jmenoval nové profesory, kterými se za Univerzitu Palackého stali Tomáš Adam, Jaroslav Doležel, Rüdiger Horst Ettrich, Marek Franěk, Jiří Gallo, Tomáš Kubíček, Zdeněk Pechal, Rudolf Psotta, Jiří Řehák a Miloš Táborský. Na ceremoniálu nebyl Martin C. Putna, kterému Zeman odmítl profesuru předat.

Filozofové se stěhovali. Filozofická fakulta spustila největší logistickou akci od svého obnovení v roce 1946. Rekonstrukcí projdou všechny budovy v Křížkovského ulici, a katedry se tak uchýlily, kam se dalo. I na koleje.

Čtvery děkanské volby v supervolebním podzimu potvrdily ve funkci Jiřího Lacha na filozofické fakultě a Zbyňka Svozila na fakultě tělesné kultury. Nově povede pedagogickou fakultu Čestmír Serafín a přírodovědeckou fakultu Ivo Frébort.

Úspěchy roku

Olomoučtí přírodovědci objevili díky uklouznutí v deštném pralese na Borneu novou rostlinu Thismia hexagona.

Z vedoucího katedry správního práva a správní vědy na ústavního soudce. Takový byl letošní postup Vladimíra Sládečka.

Jiří Bártek s H-indexem 99 převzal v prosinci Cenu Františka Běhounka za šíření dobrého vědeckého jména České republiky.

Moot court znamená soudní proces nanečisto. Simulovaný spor učí budoucí právníky reagovat v situacích, které na ně po studiích čekají. Letošní vítězové národního kola Barbora Hudková a Marek Zeman se naučili reagovat v Olomouci.

Experimentální barokní lahůdka Tomáše Hanzlíka z pedagogické fakulty byla ke slyšení v Konviktu. Na listopadovém koncertním provedení opery Endymio se představilo pět kontratenorů najednou, což je evropský unikát.

Nejkrásnější vědeckou a odbornou publikací se stala ta s nejdelším názvem z dílny Vydavatelství Univerzity Palackého. Nese titul Neobyčejnost přirozenosti, Dům – krajina – lidé – Sluňákov – 1992–2012.

Řeč čísel

Univerzita Palackého se podle statistik stala nejžádanějším zaměstnavatelem v Olomouckém kraji. Letos na univerzitě pracovalo 2139 akademických pracovníků, z nichž 179 mělo cizí státní příslušnost.

Na univerzitu si podalo přihlášku ke studiu 30 634 uchazečů. Přijato jich bylo 9624 a po zápisu se z nich stalo 7429 nových studentů. Šance, že byl po odvolání přijat ke studiu nepřijatý uchazeč, činila letos osm procent. Na univerzitě studovalo 23 708 studentů. Nejvíce, 1704, jich studovalo obor Právo.

Změní se vedení. Akademický senát univerzity si vybral nového rektora. Od února nahradí fyzika Miroslava Mašláně v čele univerzity historik Jaroslav Miller. Bude 168. rektorem.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.