Hejtmanství a univerzita jsou na stejné vlně, spolupráce je nadstandardní

Rektor Jaroslav Miller a hejtman Jiří Rozbořil (vpravo) před společným jednáním ve slavnostním sále rektorátu.
Foto: Pavel Konečný
čtvrtek 5. února 2015, 16:28 - Text: Pavel Konečný

V neformální atmosféře na společném obědě jednalo dnes vedení univerzity se zástupci Olomouckého kraje. Nastolená témata se týkala společného archivu, regionálních investic i diplomových prací.

Univerzita i kraj mají nedostatek archivních prostor. „Debatovali jsme o tom, že bychom mohli sdílet společnou budovu v Neředíně. Náklady na její rekonstrukci bychom společně rozložili,“ naznačil rektor Jaroslav Miller.

Mnohem zásadnější bude ale spolupráce na evropských projektech ITI (Integrated Territorial Investments), aby se vzájemně doplňovaly. „Chystáme témata pro jednotlivé výzvy. My navrhujeme komunikace, brownfieldy a odpady, univerzita aplikaci vědy a výzkumu do praxe. To je výstup, který je hodně diskutovaný i v Číně, tedy rozvoj nano a bio technologií,“ uvedl hejtman Jiří Rozbořil.

Obě strany diskutovaly také o činnosti a aktivitách sdružení OK4EU a o chystané návštěvě čínské delegace z partnerského regionu.

„Vyřešili jsme také otázku obchodní akademie,“ podotkl hejtman. Podle rektora univerzita prodá Olomouckému kraji budovu, v níž škola sídlí, v roce 2016. „V současnosti je spojena s děkanátem lékařské fakulty. Bude se muset napřed stavebně oddělit a vše bude muset schválit zastupitelstvo a správní rada,“ vysvětlil Miller.

Olomoucký kraj a univerzita spolupracují také na zadávání diplomových prací. „Existují odborné problémy regionu, na jejichž řešení se studenti mohou podílet,“ řekl rektor.

Jak potvrdil prorektor Vít Zouhar, v současnosti je deklarovaná a navázaná spolupráce s fakultou zdravotnických věd, přírodovědeckou a filozofickou fakultou. Zpravidla se týkají sociální oblasti a ochrany životního prostředí. Další fakulty pracují na vytipování témat pro další období, na jiných jsou již vypsána.

„Témata, která se týkají kraje, jsou zpracovávána již dávno, nové je ale provázání konkrétních školitelů s odpovědnými úředníky na kraji, což vzešlo ze společného květnového jednání,“ uvedl Zouhar.

Kompletní přehled témat je k dispozici ZDE.

Rektor Jaroslav Miller i hejtman Jiří Rozbořil se po jednání shodli na tom, že obě instituce mají nadstandardní vzájemné vztahy. „Vím, že to není přirozené, ani časté. Jsme tedy jedni ze šťastnějších,“ prohlásil rektor.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.