Hejčínský kostel nově září do noci

Hejčínský kostel.
Foto: Jan Procházka, Olomouc.cz
středa 18. prosince 2013, 09:48 - Text: (caf)

Kostel svatých Cyrila a Metoděje už je dominantou i v noci. Chrám s pětašedesát metrů vysokou věží osvítily reflektory, a lidé se tak pohledem na něj mohou pokochat i z velké dálky, uvádí zpravodajský portál Olomouc.cz.

Další historická památka ve městě získala jedinečnou noční atmosféru a vystoupila ze tmy. Na hejčínský chrám svítí výkonné reflektory, navíc nainstalované v roce 1150. výročí příchodu věrozvěstů na Moravu.

Nasvícení památky má zdůraznit dominantní postavení chrámu v této části města a zároveň dát vyniknout jeho vyvážené moderní architektuře. Do nočního osvětlení investovalo město částku téměř 400 tisíc korun. „Světelné zkoušky a korekce probíhaly po několik listopadových nocí. Nyní již můžeme obdivovat hejčínský kostel v novém světle. Stane se tak další zářící dominantou při příjezdu do Olomouce ze směru od Hradce Králové a Mohelnice,“ řekl Olomouc.cz náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Světelné paprsky jsou namířeny nejen na věž a hlavní loď kostela, ale také na čelní fasádu, kde stojí čtyři a půl metru vysoké bronzové sousoší svatých Cyrila a Metoděje.

Kostel byl postaven podle projektu architekta a stavitele Josefa Šálka ve stylu neoklasicizující moderny. Jeho jednoduchý exteriér kontrastuje s bohatou výzdobou uvnitř chrámu. Výstavba začala v roce 1929 a dokončena byla v roce 1932. Stavbu provedli stavitelé Jindřich Kylián a Tomáš Šipka. V kryptě chrámu je umístěna hrobka arcibiskupa Prečana, který dal kostel postavit.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.