Házenkářky si v Olomouci vybojovaly postup do play-off o mistrovství světa

Martina Crhová v pátečním zápase s Ázerbájdžánem.
Foto: Alex Wipf, ČSH
neděle 30. listopadu 2014, 14:05 - Text: Martina Šaradínová

České házenkářky si na univerzitní půdě v tříčlenném turnaji vybojovaly postup do červnového play-off o postup na světový šampionát, který se bude hrát v Dánsku. V pátek zvítězily nad soupeřkami z Ázerbájdžánu a v neděli v univerzitní sportovní hale porazily Litvu. České reprezentantky, mezi nimiž nechyběly ani současné či bývalé studentky Univerzity Palackého, se tak staly vítězkami víkendového klání.

V pátek porazily Češky ázerbájdžánský tým 38:26. Nejlepší hráčkou zápasu byla na české straně vyhlášena Kristýna Salčáková, která je vedle Dominiky Selucké absolventkou olomoucké pedagogické fakulty. Pro postup do play-off českým reprezentanktám v neděli stačila s Litevkami remíza, hrály ale na vítězství. V utkání zvítězily 33:27.

V nedělním zápase Češky dominovaly v prvním poločase, který vyhrály v poměru 21:12. Ve druhém sice skóre hovořilo pro soupeřky z Pobaltí, na celkové vítězství to ale stačilo. „První poločas jsme odehráli na hranici našich současných možností. Byl jsem velmi spokojený,“ zhodnotil první část utkání trenér Jan Bašný. Boje o postup do další fáze kvalifikace jeho tým zvládl, přestože z něj na poslední chvíli vypadla nejlepší česká házenkářka posledních let Iveta Luzumová.

Národní dres o víkendu oblékly i další hráčky spojené s univerzitou. Patří k nim studentky fakulty tělesné kultury Lucie Severová a Tereza Kubáčková či absolventka práv Barbora Raníková. Asistentem trenéra je Jan Bělka, který působí na fakultě tělesné kultury, a k týmu se připojil další olomoucký akademik Michal Šafář, jenž spolupracuje například s tenistkou Petrou Kvitovou. Sportovní psycholog měl házenkářkám pomoci zvládnout roli favoritek. „Spolupráci hodnotím velice kladně. Doufám, že v tom budeme pokračovat,“ uvedla hráčka Michaela Hrbková, která ve zdejší hale s házenou začínala.

Losování červnového play-off o postup na světový šampionát, který se bude hrát v Dánsku, se uskuteční 21. prosince.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.