Genový defekt ochraňuje před HIV

Ilustrační foto: SXC
čtvrtek 6. února 2014, 10:19 - Text: Kateřina Černohorská

Pohlavně přenosný virus HIV, který může vést až k onemocnění AIDS, nenapadá těla lidí s určitým genetickým defektem. Ukázala to studie univerzity v norském Oslu.

HIV napadá buňky nesoucí receptor CD4, který je stěžejní pro správnou funkci imunitního systému. Podle výzkumníků ovšem virus potřebuje dva vstupní body do buňky. Pokud je jedna z cest zablokována, tak se dovnitř nedostane. „Máme dvě kopie každého genu, lidé s vadami v koreceptorech obou genů se virem HIV nakazit nemusí. U těch, kteří mají jeden zdravý a jeden defektní gen, se HIV vyvíjí mnohem pomaleji než obvykle,“ vysvětlil Dag Kvale z Institutu klinické medicíny univerzity v Oslu.

Podle Kvaga už tedy vyléčení HIV není jen utopickým snem. Jednou z možných cest k uzdravení by mohla být genetická manipulace kmenových buněk v kostní dřeni HIV pozitivní osoby tak, aby došlo k poškození genu, který by pak mohl poskytovat ochranu. Kvag zmínil i případ „Berlínského pacienta“ Timothyho Raye Browna, muže, který trpěl HIV a leukémií. Jako součást léčby podstoupil Brown transplantaci kostní dřeně, po níž u něj virus HIV zmizel.

Do roku 1996 neexistovala téměř žádná účinná léčiva, která by nemocným ulehčila život. V současnosti se lékařům daří HIV kontrolovat a zabraňovat jeho přenosu dále do těla, pacienti ovšem stále trpí řadou zdravotních obtíží. Pokud by tedy nový postup fungoval, znamenal by velký posun kupředu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.