Gen zastaví porůstání zrna v klasu
Šlechtění na rezistenci pšenice vůči porůstání zrna by mohlo být v budoucnu jednodušší. Vědci z Kansas State University a Výzkumného institutu ministerstva zemědělství USA objevili u pšenice markerový gen rezistence a určili jeho lokalizaci v genomu. Uvádí to Ústav zemědělské ekonomiky a informací.
Porůstání zrna probíhá za vlhkého počasí a může vést k enormním ztrátám na výnosech. Šlechtitelské práce však byly dosud obtížné, jak uvedl Bikram Gill z Kansas State University. Díky nově objevenému markerovému genu však budou vědci moci znak cíleněji rozpracovat. Marker poukazuje na přirozeně se vyskytující mutaci zodpovědnou za vyšší odolnost pšenice proti porůstání zrna v klasu.
K svým pokusům vědci použili blízké izogenní linie, které nehledě na zkoumanou mutaci jsou geneticky téměř identické. Zjistili, že linie obsahující homozygotní mutaci vykázaly navzdory vlhkým podmínkám porůstání jen ve třech procentech případů. Linie, u nichž mutace prokázána nebyla, byly oproti tomu za stejných podmínek prostředí postiženy téměř z 95 procent, hybridní rostliny ve 20 procentech případů.
Na porůstání zrna je náchylná především pšenice s bílým zabarvením zrna. Gill odhaduje každoroční ztráty ve světě zhruba na jednu miliardu dolarů (přibližně 20 miliard korun). „Bílá pšenice“ je spotřebiteli celosvětově nejvíce žádána a upřednostňují ji i mlýny, protože poskytuje vyšší výtěžnost mouky. Vzhledem ke klimatickým změnám doprovázeným silnějším kolísáním teplot a srážek by proto větší odolnost proti porůstání zrna v klasu mohla znamenat významný přínos k potravinovému zabezpečení.
Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.
Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.
