Gayová: Astronomie je věda, astrologie je zombie

Návštěvníci přednášky ztvárnili pod vedením Pamely Gayové znamení Zvěrokruhu.
Foto: Jan Hromádko
čtvrtek 17. dubna 2014, 17:41 - Text: Martina Šaradínová

O střetu mezi astrologií a astronomií, sledování vesmíru i kráse vědecké práce hovořila dnes na Academia Filmu Olomouc astronomka a specialistka na komunikaci vědy přes sociální sítě Pamela Gayová, která patří k nejzářivějším festivalovým hvězdám. Během výkladu rozhýbala i část diváků, kteří ztvárnili Slunce, Zemi i znamení Zvěrokruhu.

Organizátoři slíbili předem registrovaným divákům vypracování osobního horoskopu. Očekávání ale hned v úvodu zpražil dramaturg festivalu Jakub Ráliš. „Žádný vědecký horoskop nebude, protože žádný vědecký horoskop neexistuje. Je to jako byste se chtěli léčit cukrovou vodou. Nefunguje to,“ uvedl Ráliš.

„Astrologie je taková zombie, která nás stále straší,“ navázala Pamela Gayová, která je profesorkou astronomie a počítačových věd. Její dosavadní vědecké působení je spojeno se Southern Illinois University. Zatímco astronomie je věda, astrologii označila jako určité náboženství, které není založené na realitě.

„Deset let jsem studovala na univerzitě, abych se stala astronomkou a kosmoložkou. A pak jsem absolvovala týden přednášek o astrologii a měla jsem se stát astroložkou? To je poučné a o něčem to vypovídá,“ uvedla vědkyně.

Zanícení pro vědu bylo znát téměř z každé druhé její věty. „Věda je hledání pravdy a hledání pravdy není jednoduché. Je možné, že se budete mýlit. Musíte si stále zachovávat otevřenou hlavu a umět pozměnit svůj pohled na svět a vesmír. Věda nám dává možnost experimentovat, ale dává nám i určité univerzální zákony,“ doplnila Gayová.

V pátek nabídne AFO kromě projekce soutěžních filmů také například Science Café věnovanou milníkům kosmologie, vědeckou show na Horním náměstí plnu barev, ohňů a výbuchů, přednáška o psí duši či pozorování oblohy na parkánu Konviktu. Zájemci se mohou přiučit i v oblasti Science Marketingu. Vrcholem dne bude večerní projekce filmu Nevěřící, který uvede hlavní hvězda festivalu Lawrence Krauss.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.