Gabriela Soukalová navrhla medaile pro Akademické mistrovství světa v orientačním běhu. Start je v Olomouci

Medailérka a olympijská biatlonistka Gabriela Soukalová vytvořila svou první sportovní medaili.
Foto: Vladislav Galgonek
středa 23. července 2014, 09:02 - Text: Pavel Konečný

Více než tři stovky účastníků z 31 zemí uvítá 19. ročník Akademického mistrovství světa v orientačním běhu. Zahajovací ceremoniál se odehraje v pondělí 11. srpna na půdě Univerzity Palackého. Medaile pro šampiony navrhla úspěšná olympionička Gabriela Soukalová.

Organizátoři šampionátu dokončují závěrečné přípravy a těší se, až v Olomouci přivítají studenty – orientační běžce z pěti kontinentů. „Záštitu nad akademickým mistrovstvím převzal ministr školství Marcel Chládek a také Český olympijský výbor, který šampionát zařadil mezi letošních TOP 12 sportovních akcí organizovaných v Česku,“ uvedl za organizátory ředitel závodů Dušan Vystavěl.

Start na Zbrojnici

V pondělí 11. srpna je na programu zahajovací ceremoniál, který se odehraje na nádvoří bývalé tereziánské zbrojnice, dnes ústřední knihovny univerzity. Závodit se bude v okolí Kroměříže, Nectavy, Svatého Kopečka a Protivanova. Prologem akce se stane „utkání pěti kontinentů“ O pohár primátora. Tento závod se uskuteční 10. srpna v Prostějově. Do Olomouce se akademické mistrovství vrátí v sobotu 16. srpna na slavnostní zakončení.

Běžci z Olomoucka

Velké naděje vkládají fanoušci do olomoucké závodnice Venduly Horčičkové, členky SK UP Olomouc, a Ivety Šístkové-Duchové, která bude obhajovat titul ze španělského Alicante. Ve startovním poli bude i další olomoucká rodačka Adéla Indráková a Vojtěch Král ze Šumperka.

Na start se postaví i Matthias Kyburz, mistr světa ve sprintu z roku 2012, dvojnásobný vítěz Světového poháru a trojnásobný zlatý medailista z loňských World Games v kolumbijském Calí. Chybět nebude ani Scott Fraser, stříbrný ze sprintu z loňského světového šampionátu ve Finsku nebo novozélandský orientační běžec Matt Ogden, který vlétl mezi světovou elitu v roce 2012 a vybojoval zlato na krátké trati. Student Univerzity v Aucklandu si v loňském roce od velkých světových závodů odpočinul, protože dokončoval vysokoškolské vzdělání v oboru inženýrství. Letos v srpnu plánuje Matt Ogden velký návrat.

Medaile se střelkou

Vítězové si z Olomouce odvezou jedinečnou medaili, vytvořenou českou olympioničkou a medailérkou Gabrielou Soukalovou. Lícní strana zachycuje mapu a střelku odkazující v textu na červeně zvýrazněna písmena N a S (sever a jih), rub tvoří dominanty Olomoucka – Sloup Nejsvětější Trojice, bazilika Nanebevstoupení Panny Marie na Svatém Kopečku a vysílač z nejvyšší moravské hory Pradědu.

„Nechtěla jsem na přední straně použít obvyklý motiv běžce. Ráda dělám věci netradičně, snažila jsem se spíše o jednoduchost a čistotu,“ uvedla Gabriela Soukalová, která byla přítomna i při první ražbě v továrně Znak v Železném Brodě. Pro absolventku oboru ražená medaile a mince Vyšší odborné uměleckoprůmyslové školy v Jablonci nad Nisou to byla první realizovaná medaile.

„Ze všech nabídek jsem si vybrala akademické mistrovství, protože mám ke sportu vřelý vztah. Orienťák jsem běhala na škole celkem rychle, ale vždycky jsem se ztratila,“ dodala s úsměvem dvojnásobná stříbrná biatlonistka z olympiády v Soči.

Program 19. akademického MS v orientačním běhu
neděle10. 8.prolog – mixové štafetyProstějov, sídliště Svobody
pondělí11. 8.slavnostní zahájeníOlomouc, Zbrojnice
úterý12. 8.PROMO závod
mixové štafety
Olomouc, Horní náměstí
Kroměříž, Velké náměstí
středa13. 8.závod na klasické tratiNectavské údolí
čtvrtek14. 8.závod ve sprintu         Svatý Kopeček, před bazilikou
pátek15. 8.závod na krátké trati  Protivanov
sobota16. 8. závod štafet    Protivanov


Česká akademická reprezentace

Ženy:

Vendula Horčičková (* 1993) Masarykova Univerzita v Brně

Adéla Indráková (* 1991) Masarykova Univerzita v Brně

Eva Kabáthová (* 1989) Masarykova Univerzita v Brně

Jana Knapová (* 1990) Masarykova Univerzita v Brně

Denisa Kosová (* 1991) Univerzita Hradec Králové

Iveta Šístková (* 1986) Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

 

Muži:

Adam Chromý (* 1988) Vysoké učení technické v Brně

Štěpán Kodeda (* 1988) České vysoké učení technické v Praze

Pavel Kubát (* 1991) Masarykova Univerzita v Brně

Vojtěch Král (* 1988) Masarykova Univerzita v Brně

Miloš Nykodým (* 1990) Vysoké učení technické v Brně

Jan Petržela (* 1992) Masarykova Univerzita v Brně


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.