Fort XXII se proměnil v muzeum

Fort XXII.
Foto: Jan Procházka
pondělí 9. prosince 2013, 15:09 - Text: (srd)

Veřejnosti se po náročné rekonstrukci otevřel další z olomouckých fortů. Zájemci mohou zavítat do pevnosti na okraji Lazců, kde již funguje muzeum a v budoucnu tam majitelé objektu počítají rovněž s pořádáním kulturních akcí či svateb, píše server olomouc.cz.

Fort označený číslovkou XXII se podobně jako radíkovská či křelovská pevnůstka dostal do soukromých rukou. "S opravou jsme začali předloni, trvala až do letoška. Bylo to velmi náročné, protože o pevnost se dlouho nikdo nestaral, byla celá zarostlá, a zejména stropy byly hodně poškozené," přiblížila manažerka fortu Petra Látalová.

Vnitřní prostory v současné době vyplnila expozice, která návštěvníky seznamuje s vojenským životem, ale i historií olomouckého pevnostního systému. K vidění je i stálá expozice velkoformátových historických fotografií Olomouce převážně z konce 19. století.

Podle Látalové nebude fort sloužit jen milovníkům vojenské historie. „Sídlí tu i sdružení, které se stará o handicapované. Potřebovali jednak prostory ke scházení, ale také místo pro své sportovní aktivity," prozradila Látalová. Až skončí zima, mohla by pevnůstka ožít ještě výrazněji. „Chtěli bychom zde pořádat i různé koncerty, dětské dny, soutěže a další akce. Jsme hodně otevřeni nápadům, takže kdyby měl někdo zájem u nás něco uspořádat, stačí se ozvat," vyzvala Látalová.

Fort bude během zimy otevřený jen o víkendu od 9 do 16 hodin. Prohlídku ve všední dny je ale možno domluvit telefonicky.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.