Festival Vzdělání pro život – „S námi s Montessori“

neděle 24. května 2015, 14:12 - Text: (Redakční pošta)

Ve dnech 24. 4. – 25. 4. 2015 proběhl v Olomouci festival „VZDĚLÁNÍ PRO ŽIVOT“ s podtitulem „S NÁMI S MONTESSORI“. Záštitu nad festivalem převzal primátor města Olomouce Mgr. Antonín Staněk, Ph.D. a rektor Univerzity Palackého prof. Mgr. Jaroslav Miller, M.A., Ph.D.

Cílem festivalu bylo nabídnout široké veřejnosti k diskuzi témata nových přístupů ve vzdělání dětí a možnosti jejich uplatnění v praxi.

Festival organizovalo občanské sdružení Motessori škola a rodina, které vzniklo v roce 2008 za účelem podpory Montessori pedagogiky a zavádění Montessori metod do praxe v předškolních a školských zařízení v Olomouci a okolí. Za tím účelem sdružuje zájemce z řad odborné i laické veřejnosti, navazuje spolupráci s dalšími nestátními neziskovými organizacemi a organizuje výchovně-vzdělávací aktivity pro děti a mládež. Jednou z hlavních činností sdružení je spolupráce se ZŠ Horka nad Moravou, kde od roku 2008 fungují třídy  Montessori.

„Součástí festivalu byly v pátek 24. 4. 2015 odborné semináře o například využití příběhu v environmentální výchově, který lektorovala Mgr. Dana Tvrďochová nebo prezentace příběhu Živá voda vyprávěná metodami Celistvé pedagogiky v podání Mgr. Martiny Huškové“, přiblížila nám dění předsedkyně sdružení Montessori škola a rodina Mgr. Kateřina Lerchová, Ph.D. V rámci festivalu se také hovořilo o domácím vzdělávání nebo jak zvyšovat emoční kompetence u dětí s použitím metody Second Step.

V rámci celého pátečního programu si mohli návštěvníci vyzkoušet práci s Montessori pomůckami a proběhl také odborný výklad Mgr. Pavlíny Jandové o jejich praktickém použití.

Páteční program ukončila slavnostní vernisáž dokumentárních fotografií Mgr. Terezy Hrubé „Učení hrou v Montessori školkách“ za zvuků harfy a zpěvu Mgr. Jany Šelle.

Festivalu se zúčastnilo 70 zástupců odborné veřejnosti, laické veřejnosti, učitelů, studentů a rodičů. 

V sobotu 25. 4. 2015 se rodiče s dětmi vydali pod vedením Mgr. Alice Hákové na vycházku do Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Dozvěděli se mnoho zajímavého o jarních rostlinách, které objevovali všemi smysly. Pozorovali bobří okusy, skluzavky a už vědí, že bobrovi zuby dorůstají a jak jsou dlouhé. Nakonec s pomocí sítěk prozkoumali život vodních bezobratlých. Vycházky se zúčastnilo 30 dětí a 20 dospělých. 

Festival proběhl za podpory Univerzity Palackého, Města Olomouce, firmy Green Bar, 1. filmové vinotéky, JV-FRUIT a mediálním partnerem bylo Rádio Haná.

Alice Háková
místopředsedkyně o.s. Montessori škola a rodina

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.