Festival Songfest.cz přivítá nový čínský rok. Olomouckou oslavu organizuje Konfuciův institut Univerzity Palackého

Repro: Žurnál UP
pondělí 1. února 2016, 07:10 - Text: Milada Hronová

Ve znamení ohnivé Opice bude nový rok, který se Čína chystá přivítat 8. února. V České republice jej oslaví festival Songfest.cz. Úvodní program začne v Olomouci pod patronací Konfuciova institutu Univerzity Palackého.

„Čína vítá nový rok podle luno-solárně jupiterského kalendáře. Rok ohnivé Opice má přinést dynamickou pohyblivost, ohebnost a vitalitu, racionalitu i cit pro umění, průbojnost, proměnlivost a komunikaci,“ řekla Feng yün Song, zpěvačka a zakladatelka přehlídky. Ve stejném duchu se ponese i patnáctý ročník festivalu, kterému budou dominovat barevné proměnlivosti lidského hlasu a improvizace. Festival Songfest.cz začne 3. února a uskuteční se v jedenácti městech České republiky. Úvodní koncert začne v olomouckém Divadle na Šantovce.

Olomoucký úvodní hlavní i doprovodný program připravuje Konfuciův institut Univerzity Palackého pod názvem Vítání roku opice. Hlavním hostem bude zpěvačka Feng-yün Song. „Vystoupí i tanečníci z  Konfuciova institutu v Londýně, hudebníci hudebníci Gantulga Bold a Zana Munkhbaatar z Mongolska, kteří žijí již několik let v Olomouci. Návštěvník uvidí i žáky experimentální výuky čínského jazyka olomouckých základních škol, kteří zazpívají dětskou čínskou píseň a představí kratičkou ukázku hodiny čínštiny. Moderátorem večera bude herec Jaroslav Dušek,“ řekla Lucie Laníková, česká ředitelka Konfuciova institutu Univerzity Palackého. Koncert začne v 19 hodin, doprovodný program však bude připraven v předsálí divadla už od 16 hodin. Příchozí si budou moci vyzkoušet čínskou kaligrafii, malbu i vázání čínských uzlů. Na přání se budou vyhotovovat také čínská jména. Návštěvníci se mohou těšit na ukázku cvičení taiči.

Konfuciův institut Univerzity Palackého je vzdělávací instituce, která poskytuje výuku čínského jazyka a propaguje čínskou kulturu. Byl založen v roce 2007 jako Konfuciova akademie UP, na základě smlouvy mezi Univerzitou Palackého v Olomouci a Ředitelstvím Konfuciových institutů v Pekingu (Hanban). Kvůli potřebě sjednotit název s ostatními instituty ve světě schválil před časem Akademický senát UP změnu názvu na Konfuciův institut UP.

Z Olomouce se přehlídka přesune do dalších deseti českých měst. Příbor vystřídá Brno, Znojmo, Plzeň, Hradec Králové, Praha, Písek, České Budějovice a Český Krumlov. Festival Songfest.cz podporuje Ministerstvo kultury České republiky a hlavní město Praha. V Olomouci získal záštitu primátora Antonína Staňka. Skončí 20. února.

Více.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.