Festival Songfest přivítá čínský rok Ovce

Repro: Žurnál UP
středa 18. února 2015, 11:16 - Text: Pavel Konečný

Multikulturní festival Songfest.cz se za posledních 13 let svého konání rozvinul v oblíbenou oslavu nového roku – i když toho čínského. Do olomouckého kina Metropol zavítá ve čtvrtek.

Ačkoliv svým programem Songfest přesahuje žánry i kontinenty, dokázal si udržet komorní a intimní ráz. Návštěvníkům festival nabízí koktejl jedinečných koncertů a doprovodných akcí, jejichž společným jmenovatelem je právě vítání nového čínského roku dle luno-solárně jupiterského kalendáře.

Dvořák po čínsku

„Každý ročník je něčím originální, tentokrát bych vyzdvihla zejména žánrovou pestrost koncertů a prolínání kulturních vlivů,“ uvedla zakladatelka festivalu Feng-yűn Songová.

V rámci jednoho večera budou diváci moci zhlédnout třeba tanečníky z Indonésie, zasnít se při vyprávění příběhů ze Sibiře za doprovodu didgeridoo nebo si užít vystoupení čínské houslistky či dětského uměleckého souboru.

Mezi hosty vystoupí také trio balkánských hudebnic, výtečná německá zpěvačka žánru world music a seskupení z Mongolska, Japonska nebo Číny. Na každém koncertě vystoupí Feng-yűn Songová s Triem PUO s lidovými písněmi z Číny v jazzové úpravě. Jejich repertoár navíc doplní i písně Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka v českém i čínském překladu, za klavírního doprovodu Lenky Navrátilové.

Moderátor: Jaroslav Dušek

Festival nese podtitul Na jedné scéně s Východem a každoročně probíhá ve třech po sobě jdoucích týdnech – vždy od čtvrtka do soboty. Slaví se v devíti městech v Čechách i na Moravě.

Feng-yűn Songová je nejen hlavní moderátorkou a zároveň aktérkou každého z devíti festivalových koncertů a spolu s ní se na pódiu objeví již tradičně také „duchovní kmotr“ festivalu, herec a mistr divadelní improvizace Jaroslav Dušek. Zcela nově se na scéně v roli moderátora představí v posledním festivalovém týdnu písničkář, spisovatel a světoběžník Jan Burian.

Kromě hlavního koncertu, který začíná v 19 hodin, nabízí festival od 16:00 do 18:30 doprovodný program určený dětem i dospělým. Ten probíhá v každém v takzvaném Pavilonu her a je pro všechny příchozí zdarma. „Hosté si budou moci třeba vyrobit amulet z ovčí vlny, vyzkoušet si svůj hudební talent ve tvůrčích dílnách, připravili jsme krásnou výstavu tušové malby paní Xiaomei. A nikdo nebude mít hlad nebo žízeň, protože v nabídce bude dobrý čaj a raw nebo vegetariánské pochoutky,“ láká ředitelka Songová.

Ovce nebo koza?

Letos budou návštěvníci svědky příchodu roku dřevěné Ovce. „V některých kalendářích se můžeme pro znamení Ovce setkat s označením Koza, jedná se ale o totožný znak. Zatímco v západních zemích se více používá název Ovce, východní země hovoří o Koze údajně proto, že kozy se v Číně objevily dříve než ovce,“ vysvětlila zpěvačka a ředitelka festivalu Fenga-yűn Songová, zakladatelka a ředitelka Songfestu.

A jaký podle čínského kalendáře tento rok bude? „Ovce je mírumilovné, přívětivé a klidné znamení se smyslem pro umění a krásno. Po rychlém a dynamickém roku Koně bychom měli zvolnit. Pokojná ovce je symbolem teplé mateřské náruče a harmonie,“ popsala Songová.

Olomoucký program Songfestu ZDE.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.