Festival ProTibet se zastaví i na lékařské a přírodovědecké fakultě

Repro: Žurnál UP
pátek 4. března 2016, 12:35

Promítnutím kanadského dokumentárního snímku Z nomáda nikým se Lékařská fakulta Univerzity Palackého již pošesté připojí k Festivalu ProTibet. Hodinový snímek je svědectvím o hromadném usazování tibetských kočovníků. Podle organizátorů bylo mezi lety 1995 a 2015 násilně usazeno více než dva miliony tibetských nomádů. Skutečným cílem je smazat z povrchu země tradiční kočovnickou kulturu, zakotvenou v tradičních hodnotách tibetské civilizace. Zajímavostí je, že producent filmu Petr Ševčík je původem Čechoslovák žijící dnes v Kanadě.

Projekce, na jejíž přípravě se podílí Centrum pro výuku cizích jazyků LF UP, proběhne 8. března od 17 hodin ve Velké posluchárně Teoretických ústavů LF UP na Hněvotínské ulici.

Barevnou reportáž z roku 1954 Cesta vede do Tibetu s působivým komentářem herce Karla Högera pořídili pracovníci Československého armádního filmu ve spolupráci s čínskými vojenskými filmaři. Vypráví o stavbě silniční magistrály vedoucí z Tibetu přes nejvyšší hory světa do vnitrozemí Číny. Na katedře rozvojových studií PřF UP na třídě 17. listopadu bude k vidění 16. března v 18 hodin.

Olomoucká část 15. ročníku festivalu nabízí desítku dalších akcí, jako jsou přednášky, projekce, besedy či cvičení jógy. Tomáš Přichystal z pořádající obecně prospěšné společnosti MOST upozorňuje na mimořádnou příležitost setkat se s členem parlamentu tibetské exilové vlády, ctihodným Thuptenem Wangchenem, který bude v sobotu 5. března v Divadle hudby hovořit o tragickém fenoménu sebeupalování. „Festival ProTibet se letos koná ve více jak 40 městech včetně Ostravy a Brna. Jeho výtěžek věnujeme na podporu tibetských seniorů, zejména na lékařskou péči a zlepšení jejich životních podmínek“, dodává koordinátor festivalu Přichystal.

MOST, o. p. s. podporuje od roku 2004 vzdělávání a zlepšuje životní podmínky lidí žijících v indickém Himálaji a Tibetu. Pomáhá tisícům dětí, tibetským seniorům bez rodin, mnichům, mniškám a nomádům.

Podrobný program festivalu ZDE.

Pavel Kurfürst, Centrum pro výuku cizích jazyků LF UP


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.