Extroverti nemají čas na ekologii

Ilustrační foto: Freeimages
středa 1. července 2015, 09:38 - Text: Kateřina Černohorská

Podle výzkumníků z britské univerzity v Portsmouthu patří extroverti k nejméně ekologicky zaměřeným lidem. V důsledku přehršle svých dalších aktivit totiž na ekologii nemají čas.

Podle odborníků se zjištění týkají zejména extrovertů starších padesáti let. Starší lidé se podle výzkumu obecně zabývají ekologií pouze umírněně, a přestože jejich zájem o tuto problematiku stále roste, podle odborníků pořád není dostatečný a měl by být podporován kampaněmi a vzdělávacími aktivitami. „Starší populace se rozrůstá a její přístup k ekologii a osobní zvyky získávají na stále větší důležitosti,“ vysvětlila Sianne Gordon-Wilsonová, která na studii spolupracovala.

Zjištění, že nejmenší pozornost ekologii věnují právě extroverti, bylo podle Gordon-Wilsonové zarážející. „Neudivilo nás, že k ekologii mají blízko otevření, kreativní a netradiční lidé, překvapilo nás ovšem, že u extrovertů je tomu naopak. Očekávali jsme, že právě oni budou ekologickým myšlenkám nakloněni nejvíce,“ doplnila odbornice. Extroverti podle ní nemají kvůli nabitému rozvrhu na ekologii tolik času jako ostatní, neznamená to ovšem, že se ekologii nevěnují vůbec, ale spíše jen do určité míry.

Ekologicky prospěšné chování bývá někdy označováno jako zelené (green) a zahrnuje například úplné vypínání televizního přijímače, vypínání právě neužívaných světel, nákup recyklovaných produktů a nošení vlastních nákupních tašek do obchodu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.