Experti se zaměří na zaměstnávání lidí starších 50 let

Ilustrační foto: SXC
středa 18. prosince 2013, 13:53 - Text: (srd)

Na dlouhodobý problém vysoké nezaměstnanosti lidí starších 50 let reaguje projekt, který zahájila Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR ve spolupráci s Masarykovou univerzitou a dalšími institucemi. Jeho cílem je vytvořit nástroje k řešení tohoto problému využitím principů takzvaného age managementu.

Age management představuje souhrn postupů, jak zohledňovat z pozice zaměstnavatele věk zaměstnanců tak, aby byl maximálně využit jejich potenciál a zkušenosti. „V Česku se dává jednoznačně a někdy až nelogicky přednost mladším lidem před staršími. Přitom když jsme začali sbírat data a příklady dobré praxe z firem, tak zaměstnavatelé často říkali, že si uvědomili, jak jim mohou být i starší lidé užiteční,“ uvedl Petr Novotný z Ústavu pedagogických věd Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.

Čeští experti využijí poznatky, které už se osvědčily v Nizozemsku. Chystá se mimo jiné studie, která bude ověřovat nově vytvořené vzdělávací moduly na vzorku 190 osob. Jejich hodnocení pak poslouží jako podklad při zavádění změn v oblasti pracovně-lékařské péče.

„V Česku je koncept age managementu zatím na začátku a ještě trochu neznámý. Právě dobré zkušenosti a příklady dobré praxe ze zahraničí mohou být významným přínosem pro jeho prosazování do reality,“ řekl náměstek ministra práce a sociálních věcí Jan Dobeš. Zvýšit znalosti o age managementu je podle něj i jeden z hlavních cílů Národního akčního plánu podporujícího pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017, který letos v únoru přijala česká vláda.

Na vytváření nových opatření spolupracují odborníci z Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, Úřadu práce České republiky a jeho brněnské krajské pobočky a obecně prospěšné společnosti Gender Studies. Zahraniční zkušenosti budou čeští experti čerpat od organizace Blik op Werk, která se aplikací nástrojů age managementu dlouhodobě zabývá v Nizozemsku.

Kromě pilotního ověřování nových vzdělávacích modelů se také chystají vzdělávací aktivity pro pracovníky ústředních orgánů státní správy a úřadů práce.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.