Expedice brněnských vědců se chystá na návrat z Antarktidy

Ilustrační foto: Freeimages
úterý 24. února 2015, 09:37 - Text: Jana Opočenská

Skupina vědců a techniků Masarykovy univerzity od začátku tohoto roku bádá na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě. Díky dobrému počasí se jim podařilo naplnit letošní výzkumné cíle a v příštích dnech čeká výpravu transport vrtulníky na 80 kilometrů vzdálenou argentinskou základnu Marambio na ostrově Seymour. Odtud budou pokračovat domů.

„Předběžné výsledky měření potvrdily pozitivní vliv ochlazení způsobeného tři roky trvajícím mořským zámrzem na zpomalení úbytku ledovců. Teprve delší řada sledování ale dokáže odpovědět na závažné otázky související s vlivem globální klimatické změny,“ komentoval výzkum oteplování atmosféry vědecký koordinátor expedice Petr Barták.

Letošní výprava se ale kromě změn klimatu zaměřovala především na oblast biologických disciplín. Experti nasbírali vzorky rozsivek, řas, sinic, mechů a lišejníků z více než 150 odběrových míst. Po návratu do České republiky se vědci pustí do jejich analýzy.

Cílem bude určit vybrané biologicky aktivní látky a v návazných laboratorních experimentech zjistit jejich chemické vlastnosti.  Zkoumat se budou také bakterie, které vědci odebírali z ústních dutin a kloak ptáků, především tučňáků a chaluh. Využití výsledků se očekává například ve farmaceutickém průmyslu.

Díky spolupráci se Středoevropským technologickým institutem se mohly na stanici nainstalovat panely pro zkoumání destrukčního vlivu UV záření. Ve spolupráci s Ústavem jaderné fyziky Akademie věd ČR vědci měřili v Antarktidě i úroveň radioaktivního gama záření. Výsledky by měly prozradit více o mechanismu šíření radiace i ohrožení Antarktidy například zářením z havárie v jaderné elektrárně ve Fukušimě.

Na stanici se také nainstalovalo 90 fotovoltaických panelů, takže během slunečných dnů nebylo potřeba spouštět elektrický generátor. „Díky přírodním zdrojům sluneční a větrné energie se tak česká stanice dostává na absolutní špičku ve využívání obnovitelných zdrojů energie v Antarktidě,“ uvedl vedoucí expedice Pavel Kapler.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.