Exkurze aneb Kdy? Kde? Proč?

pondělí 9. prosince 2013, 10:00 - Text: Tereza Mitáčková, Aleksandra Tcyganova (Redakční pošta)

Jako studentky 2. ročníku oboru Pedagogika – Sociální práce se během studia seznamujeme s velkým množstvím teorie, zejména v předmětu Teorie a metody sociální práce, se dozvídáme velmi důležité informace, které jsou základem pro výkon naší budoucí profese. Ale jelikož nechceme být pouze teoretici, byly jsme velmi rády, když se nám opět naskytla možnost spojit teorii s praxí. Tentokrát jsme se nemusely vydávat daleko, ale zůstaly jsme v krásném srdci Moravy, v Olomouci, která nyní oplývá vánoční atmosférou. Zde jsme navštívily Azylový dům pro muže a Centrum denních služeb, kdy obě tyto zařízení poskytují služby sociální prevence.

Jako první jsme se seznámily s Azylovým domem pro muže, kde nás přijala laskavá sociální pracovnice, načež jsme za okamžik zjistily, že to je jediná žena, se kterou se v tomto zařízení setkáme, jelikož všichni ostatní pracovníci, kteří pracují s cílovou skupinou jsou muži. Azylový dům poskytuje sociální služby mužům v nepříznivé sociální situaci bez přístřeší, kteří chtějí aktivně řešit svou životní situaci. Zařízení je schopno přijmout maximálně 48 klientů na azylový dům a 10 klientů na noclehárnu.

Uživatelům jsou zde poskytovány podmínky pro celkovou hygienu, pro zajištění úklidu, praní, žehlení. Ve společných kuchyňkách mají možnost přípravy stravy. Zásadním pravidlem, které se zde musí dodržovat je zákaz konzumace alkoholu a psychotropních látek. S řešením jejich sociální situace jim napomáhají pracovníci, kteří poskytují podporu při vyřizování běžných záležitostí, např. při jednání s úřady nebo při zajišťování dávek. Dále se také snaží vést klienty k aktivnímu postoji ke své situaci, kdy se pokoušejí je všemožně motivovat.

Naše druhá návštěva zamířila do Centra denních služeb, kde naopak mezi pracovníky převládaly ženy. Co nás zaujalo na první pohled, bylo jistě velmi krásné prostředí centra. Služby jsou zde určeny pro seniory, pro osoby se zdravotním postižením a osobám s různou formou demencí. Jsou zde poskytovány ambulantní služby v rámci denního pobytu a střediska hygienické péče klientům ve věku 27 – nad 80 let.

Dochází zde k podpoře a pomoci, které směřují k posílení a udržení stávajících schopností či dovedností uživatelů, aby ti mohli co nejdéle pobývat ve svém domácím prostředí. A co může centrum v rámci aktivit nabídnout? Klienti se můžou těšit na společné nebo individuální čtení, cvičení jemné a hrubé motoriky, reminiscenční terapie, muzikoterapie, zooterapie, ergoterapie, logopedická cvičení, procházky do okolí či společné oslavy narozenin a svátků apod. S výčtu těchto aktivit je každému jasné, že je zde o zábavu postaráno a není zde místo pro nudu.

V obou zařízeních nás velmi mile přijali a s ochotou nám sdělili spoustu zajímavých informací, kdy tyto pro nás byly mnohdy nové nebo překvapivé, ale v konečném důsledku přínosné pro naše profesní formování. Co nás velmi pozitivně ovlivnilo a chtěly bychom to vyzdvihnout, byl zapálený přístup pracovníků pro věc, kteří svou práci vykonávají s velkou dávkou energie a odhodláním. Pro některé z nás to byla motivace k tomu, abychom si hned domluvily praxe na letní semestr, na které se už teď moc těšíme.

Nakonec bychom chtěli poděkovat Mgr. Dagmar Pitnerové, PhD., která nám tyto dvě inspirující exkurze zprostředkovala. Naše díky patří i všem pracovníkům jak Azylového domu pro muže, tak Centru denních služeb, které tímto srdečně zdravíme.

Ještě jednou Vám všem DĚKUJEME.

Tereza Mitáčková a Aleksandra Tcyganova
studentky pedagogické fakulty


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.