Excelentní věda na univerzitě aneb Jak POST-UPují výzkumníci

Ilustrační foto: PS UP
pondělí 12. ledna 2015, 14:38 - Text: (PR 1501)

Projekty POST-UP a POST-UP II, které se za dobu své téměř tříleté existence dostaly do povědomí nejen akademických pracovníků a studentů Univerzity Palackého v Olomouci, ale také široké veřejnosti, jsou zaměřeny na systémovou podporu vytváření excelentních týmů výzkumu a vývoje prostřednictvím uplatnění absolventů doktorských studijních programů a jejich následný kariérní rozvoj napříč všemi osmi fakultami. Cílem je vznik 57 iniciačních postdoktorských pozic v rámci projektu POST-UP a dalších 63 postdoktorských pozic díky projektu POST-UP II.

Název projektu: Podpora vytváření excelentních výzkumných týmů a intersektorální mobility na Univerzitě Palackého v Olomouci, registrační číslo:

CZ.1.07/2.3.00/30.0004

Doba řešení: 1. 7. 2012 – 30. 6. 2015

Dotace: 188 628 590,91 Kč

*

Název projektu: Podpora vytváření excelentních výzkumných týmů a intersektorální mobility na Univerzitě Palackého v Olomouci II, Registrační číslo: CZ.1.07/2.3.00/30.0041

Doba řešení: 1. 12. 2012 – 30. 6. 2015

Dotace: 191 943 632,88 Kč

 

Hlavní řešitelka obou projektů:

prof. RNDr. Jitka Ulrichová, CSc.

Projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

V rámci klíčových aktivit projektů budou realizovány vzdělávací akce pro studenty i akademické pracovníky (přednášky, semináře, workshopy a konference), vzniknou publikace a další odborné výstupy.

Tolik říká stručný výňatek z projektové žádosti.

Jak ale realizace cílů obou projektů probíhá v praxi?

Mladí vědci získávají stále více cenných zkušeností díky nejrůznějším stážím, které absolvují po celém světě, zároveň zde také prezentují výsledky výzkumu, kterým se na postdoktorských pozicích zabývají. Své znalosti si prohlubují na špičkových pracovištích a laboratořích předních univerzit. V rámci Evropy jmenujme například Velkou Británii, Německo, Rakousko, Itálii, Španělsko či Norsko. Z mimoevropských zemí pak postdoktorandi projektů POST-UP a POST-UP II realizují své studijní pobyty v Kanadě, Spojených státech amerických, Singapuru, Malajsii, Austrálii, Brazílii či Jihoafrické republice.

V současnosti zbývá do konce realizace obou projektů pět měsíců. Díky možnostem, které se výzkumníkům nabízí, vznikly desítky článků otištěných v impaktovaných a recenzovaných periodikách. Byly vytvořeny studie odkrývající nové souvislosti a pohledy na problematiku v řadě vědních oborů a disciplín. Některé z výstupů lze najít také na webových stánkách projektů POST-UP a POST-UP II.

V únoru letošního roku pak proběhnou v pořadí již druhé, tentokrát výjezdní konference obou projektů, na nichž postdoktorandi představí své dosavadní výsledky realizovaných výzkumů. Konference se uskuteční v prostorách BEST WESTERN HOTELU PRACHÁRNA v Olomouci. A to v termínu  (17.–18. 2. 2015 dopoledne) – projekt POST-UP a 18. (odpoledne) – 19. 2. 2015 projekt POST-UP II. Více informací, včetně registračních formulářů, je k dispozici na webových stránkách projektů.

Těsně před ukončením obou projektů, tedy v květnu roku 2015, proběhne Poster session, kde budou mladí vědci zájemcům prezentovat veškeré své výsledky, k nimž ve svých výzkumech dospěli.

Na obě tyto akce jste srdečně zváni.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.