Evropská univerziáda: čtvrtfinále pro olomoucké stolní tenisty

Reprezentace stolních tenistů na evropské univerziádě. Zleva: Jan Boháč, Karel Volný, Libor Smoček a Lukáš Jandora.
Foto: Pavel Konečný
úterý 19. srpna 2014, 07:34 - Text: Pavel Konečný

Čtyři studenti Univerzity Palackého reprezentovali svou školu na 2. Evropské univerziádě v Rotterdamu ve stolním tenisu. Vrátili se slušným 5.-6. místem.

„Je to pro mě jednoznačně největší úspěch v ping-pongu. Všechno ostatní bylo na republikové úrovni. Toto má už mezinárodní nádech,“ prohlásil kapitán týmu a student práv Karel Volný. Právě on byl iniciátorem účasti a spolužáky dal dohromady. „Musí být čtyři, loni nám jeden chyběl,“ vysvětlil. Letošní situaci změnili prváci.

Spolu s ním byl v Rotterdamu i medik a český mistr Lukáš Jandora, další student práv Jan Boháč a posluchač přírodovědecké fakulty Libor Smoček. Z prostředí českého sportu se všichni znali ještě dříve, než nastoupili ke studiu. Soutěžně hrají za Havířov a Zlín.

Evropské univerziády se z Česka účastnily jen Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava, Ostravská univerzita, Univerzita Pardubice a Univerzita Palackého. Olomoucká univerzita ale dosáhla nejlepšího umístění.

V Rotterdamu bylo na přelomu července a srpna zastoupeno deset sportů badminton, basketbal, fotbal, futsal, golf, házená, veslování, volejbal, tenis a stolní tenis. Ping-pong patří na univerziádě mezi šest stabilních sportů. Další čtyři se obměňují.

„Byli jsme mile překvapeni univerzitním komplexem i organizací her,“ podotkl Jandora. Zdůraznil, že většina studentů byla ze sportovních fakult. Tým složený z medika, přírodovědce a právníků byl výjimkou.

Nejtěžší zápas byl podle Jandory zápas ve skupině proti týmu Nottingham Trent University, který ztratili. Klíčový ale byl s Černohorskou univerzitou. Ten Olomoučtí vyhráli 3:2 a postoupili z druhého místa, když předtím porazili Ženevskou univerzitu a Utrechtskou univerzitu.

Ve čtvrtfinále je zastavili borci z Ruské státní humanitní univerzity v Moskvě, kteří si dokráčeli až pro zlaté medaile. Reprezentanti Univerzity Palackého díky úspěšné dohrávce s Lublaňskou univerzitou se nakonec dělili o celkové 5.-6. místo právě s Nottingham University.

Olomoučtí studenti zpravidla trénují v neředínském klubu, který jim poskytuje zázemí. Zda složí čtyřčlenný tým i za dva roky, je nejisté. Karel Volný by již měl mít studium za sebou. „Jedině, že bych zůstal na doktorské studium,“ nadnesl Volný.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.