Evaluace? 12 otázek v mobilu

Aplikace evUPOL je zdarma k dispozici pro operační systémy Android a iOS.
Foto: Pavel Konečný
čtvrtek 15. ledna 2015, 14:56 - Text: Pavel Konečný

Nový způsob evaluací mohou nyní využít studenti Univerzity Palackého, stačí jim stáhnout si aplikaci evUPOL pro chytré telefony a tablety. Čeká je maximálně 12 otázek. Zaberou pár minut.

Evaluace a autoevaluace instituce se stane jedním z hlavních nástrojů hodnocení vysokých škol. Legislativně je má ukotvit chystaná novela vysokoškolského zákona. Olomoucká univerzita s nimi začíná již nyní v předstihu.

Jaký byl zimní semestr?

„Začínáme sbírat data za zimní semestr. Elektronické vyhodnocení je mnohem rychlejší než sběr a zpracování papírových dotazníků. Jejich výhodou je zase to, že když se rozdají na posledním semináři, mají větší návratnost,“ uvedl průkopník elektronické evaluace Jiří Pospíšil, vedoucí oddělení dalšího vzdělávání rektorátu.

Ačkoliv je evaluace dobrovolná, její tvůrci doufají, že použití nových technologií vzbudí zájem studentů o hodnocení výuky. „Problém by nastal, kdyby se vrátilo malé procento dat. Pokud evaluaci neudělá alespoň polovina studentů, jsou výsledky poměrně zkreslené,“ vysvětlil Pospíšil.

Nový model evaluací v dotazníku rozliší jednotlivé úrovně otázek. Mají formu pomyslného trychtýře, zužují se od nejobecnějších celouniverzitních otázek přes fakultu až na úroveň katedry či garanta předmětu.

„Zpravidla jde o hodnocení na pětistupňové škále nebo pomocí zatržítka. Zvažujeme i nepovinné textové pole s komentářem. Jeho nevýhodou je, že se nedá automatizovaně vyhodnotit, ale s komentářem lze pracovat při objasnění číselného výsledku,“ objasnil Pospíšil.

Výsledek evaluace by měl mít smysl

Výsledky evaluací si vyhodnocují fakulty samy a mohou rozhodnout o jejich zveřejnění. Na druhé straně by student podle Pospíšila měli pociťovat, že jejich hodnocení mělo smysl.

Aplikace evUPOL vznikla díky projektům Pomezi a Podpora studia IS Stag. Programátoři Tomáš Pavlík a Dalibor Schotli ji připravovali ve spolupráci s fakultami půl roku. Studenti, kteří využívají portál Edis, mohou evaluace vyplnit i prostřednictvím počítače.

„Při vyhodnocování můžeme uplatnit různé pohledy na data, přes různé filtry. Když budeme chtít například evaluaci studijního oboru, použijeme evaluaci všech předmětů, které obsahuje,“ naznačil Pospíšil. Data lze nahlížet z pozice garanta předmětu, vedoucího katedry, proděkana pro studium nebo prorektora.

Pilotní projekt již běží. Studenti se do aplikace evUPOL stažené zdarma z Google Play nebo AppStore přihlásí přes portálovou identitu. Každému se automaticky zobrazí předměty, které nyní půl roku studoval. Ve chvíli, kdy se zapíše do letního semestru, naběhne mu tam celý ročník.

Na osmi fakultách Univerzity Palackého je nyní 189 kateder či ústavů a více než 30 tisíc studijních předmětů. Všechny je možné elektronicky evaluovat.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.