Erasmus+ sloučil možnosti studia v zahraničí

Ilustrační foto: Marek Otava
sobota 4. ledna 2014, 10:38 - Text: Martina Šaradínová

Až čtyři miliony studentů a akademiků by měl uspokojit nový program Erasmus+, který slučuje všechny stávající evropské programy pro vzdělávání, odbornou přípravu, mládež a sport. V platnost vstoupil od 1. ledna, jeho rozpočet činí 14,7 miliardy eur.

Erasmus+ sloučil dosavadní programy Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig, Mládež v akci, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink a program spolupráce s průmyslově vyspělými zeměmi. Je naplánován pro období do roku 2021. Uchazečům má Erasmus+ poskytnout lepší přehled o nabízených příležitostech, díky zjednodušení se očekává i zlepšení dostupnosti programu.

„Nejpodstatnější novinkou z pohledu uchazeče-studenta je možnost opakovat pobyty v každém cyklu studia. Student tak získává dvanáct měsíců pobytu v zahraničí v rámci bakalářského, magisterského i doktorského studia. Tuto časovou dotaci může pokaždé využít pro studijní pobyt i praxi. Minimální délka pobytu zůstává na třech měsících u studijních pobytů, u pracovních stáží se zkracuje na dva měsíce,“ uvedla Petra Schneiderová z oddělení mezinárodních vztahů Univerzity Palackého. Na zkušenou mohou zájemci vyrazit do všech zemí Evropské unie. Zapojeno je také Švýcarsko, Norsko, Island, Lichtenštejnsko a Turecko.

E-learning posílí

Změny se dotýkají také jazykové přípravy, EILC kurzy budou nahrazeny formou e-learningu. „Výběr bude omezen na nejčastěji využívané jazyky, tedy anglický, německý, španělský, francouzský a italský,“ doplnila Schneiderová.

Mobility zaměstnanců pokračují, ač s drobnými úpravami, v podobě výukových pobytů či stáží. Novinkou výukových pobytů je nutnost odučit alespoň osm hodin týdně, přičemž pro pobyt kratší než týden platí osmihodinová dotace taktéž. Z kategorie školení byla odňata možnost čerpat prostředky na účel konference.

Program nabízí také možnost širokého spektra projektů strategického partnerství mezi univerzitami, znalostních aliancí univerzit a podnikatelské sféry, budování kapacit v zemích mimo EU, partnerství pro spolupráci v oblasti sportu i podporu evropských neziskových sportovních akcí. Pokračovat bude také Program Jean Monnet určený vysokým školám a jejich institucím. Důležité termíny výzev jsou stanoveny na 17. března 2014 pro individuální mobility a 30. dubna 2014 pro předkládání projektů.

Šance až pro čtyři miliony zájemců

Rozpočet pro všechny partnerské země dosahuje 14,7 miliardy eur (přibližně 400 miliard korun). Měl by uspokojit až čtyři miliony studentů, vědců, stážistů a dalších zájemců. Finance z programu lze nyní využít ve formě půjčky také na podporu uceleného magisterského studia v zahraničí nebo získání praxe v rámci Evropské dobrovolné služby. Evropská komise těmito pravidly reaguje mimo jiné na aktuální situaci v Evropské unii. Program startuje v době, kdy je v EU téměř šest milionů nezaměstnaných mladých lidí, ve Španělsku a Řecku je to dokonce přes 50 procent. Současně ale existuje přes dva miliony volných pracovních míst a třetina zaměstnavatelů si stěžuje, že je obtížné najít vhodně kvalifikované zaměstnance.

Podrobné informace o všech aktivitách i podmínkách, které nový program nabízí, lze získat ZDE.

Pro studenty Univerzity Palackého a další zájemce z řad akademické obce budou průběžně aktualizovány na stránkách oddělení mezinárodních vztahů www.iro.upol.cz.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.