Erasmus skončil. Ať žije Erasmus+!

Roadshow Erasmus+ startovalo u centrální menzy.
Foto: Velena Mazochová
úterý 18. března 2014, 16:11 - Text: Velena Mazochová

V doprovodu hudby a rozkvetlých tulipánů probíhá dnes v olomouckých ulicích roadshow věnovaná propagaci nového programu Evropské unie s názvem Erasmus+. Aktuální informace o možnostech zahraničních studijních výjezdů připravila olomoucká pobočka mezinárodní studentské organizace Erasmus Student Network (ESN).

Program Erasmus+ plně nahrazuje předchozí program a zahrnuje všechny dosavadní dílčí aktivity včetně studentských mobilit. Znaménko plus v jeho názvu přibylo také s ohledem na navýšení finančních prostředků Evropské unie, které studentům umožňují vycestovat vícekrát za sebou. O jeho propagaci se starají studenti z ESN na několika místech Olomouce.

„Doposud mohli studenti v rámci programu vyjet jen jednou v průběhu bakalářského nebo magisterského studia. Nyní mají možnost vyjet jako bakaláři i magistři, a to na dva až dvanáct měsíců. Dobu pobytu si navíc mohou rozdělit do dvou etap,“ vysvětlila jedna z organizátorek Barbora Petrů. Sama by měla jako studentka nizozemštiny od září strávit zimní semestr v Antverpách.

Veronika Marčíková, která na stanovišti roadshow u menzy na třídě 17. listopadu obdržela základní informace i červený tulipán, je už přihlášena na zahraniční pobyt a v příštím letním semestru se podívá na půl roku do Itálie. „Nejraději bych ale jela do Španělska, jehož kultura mne při předchozí návštěvě velmi oslovila,“ dodala Marčíková, která na pedagogické fakultě studuje anglický jazyk a výtvarnou tvorbu.

Putovní show propagující nový program, jehož oficiální zahájení připadá právě na dnešek, probíhá zároveň v dalších univerzitních městech republiky. Organizuje ji Národní agentura pro evropské vzdělávací programy ve spolupráci s ESN. Její olomoucká pobočka má kolem dvaceti aktivních členů, kteří se v koordinaci s téměř osmdesáti dobrovolníky starají o zahraniční studenty přijíždějící v rámci Erasmu studovat do Olomouce.

„Pro zahraniční studenty máme vytvořený ‚buddy systém‘, kdy každý zahraniční student dostane přiděleného českého kolegu, který se o něj po celou dobu jeho zdejšího studia stará. Organizujeme pro ně také různé výlety nebo tematické párty,“ připomněla Petrů.

Erasmus+ podporuje v letech 2014–2020 spolupráci a mobilitu ve všech sférách vzdělávání, v odborné přípravě a sportu. Je nástupcem programu Erasmus. Do jeho aktivit se mohou zapojit studenti, učitelé, učni, dobrovolníci, vedoucí mládeže a funkcionáři amatérských sportovních organizací.

Na podporu studia, odborné přípravy či dobrovolnické činnosti v zahraničí budou z jeho prostředků hrazeny stipendia pro více než čtyři miliony osob. Pobyt v zahraničí může přitom trvat od několika dnů až po jeden rok. Lze z něj také poskytnout finanční prostředky na partnerství vzdělávacích zařízení, mládežnických organizací, podniků, místních a regionálních úřadů a nevládních organizací.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.