Erasmus: především životní zkušenost

Pavla Kořenková a Ondřej Laštovička na severu Evropy.
Foto: archiv PK a OL
úterý 13. ledna 2015, 07:57 - Text: Martina Šaradínová, Martin Višňa

Dva fejetony studentů Univerzity Palackého na téma Co mi Erasmus dal a vzal zabodovaly v soutěži Erasmus Label.

Jako nejlepší fejeton byl v soutěži vybrán příspěvek studenta Ondřeje Laštovičky z fakulty tělesné kultury, na třetím místě skončil fejeton, v němž zkušenost ze Švédska popsala Pavla Kořenková.

Minus šest kilogramů

Laštovička psal o tom, jak mu studijní pobyt na Univerzitě aplikovaných věd ve finském Lahti s praxí ve Sportovním institutu ve Vierumäki vzal šest kilo.

Každodenní tvrdé střety s nízkotučnými sýry, obilnými klobásami a dalšími podezřelými potravinami, v kombinaci s napjatým rozpočtem vedoucím k výměně autobusu za kolo a dalšími zákeřnostmi takzvaného zdravého životního stylu nemohly mít jiný výsledek. Pracně nastřádané kilogramy začaly opět mizet. Napsal student fyzioterapie.

„Fejeton neměl vyznít, že by to bylo ve Finsku s jídlem hrozné, to v žádném případě. Ale neřekl bych, že by se mi stýskalo konkrétně po nějakém jídle. Spíše mi chybí v textu zmiňovaný revoluční systém školní kantýny ‚naber si, co sníš‘ se spoustou zeleniny navíc,“ objasnil Laštovička.

Zkušeností a zážitků má z Finska samozřejmě více, každému by například přál vidět polární záři.

Za účastí v soutěži stojí snaha o zrekapitulování půlroku v zahraničí a o zakončení blogu, který si Laštovička ve Finsku psal. „Byla to motivace neodsouvat to na neurčito. Že by můj fejeton mohl vyhrát, jsem vůbec nečekal. Mám z něj ale dobrý pocit, ještě stále umím napsat něco jiného než odborný text,“ dodal s úsměvem.

Jak studenti přicházejí o iluze

Přišla o iluzi o lidské slušnosti, na druhé straně se naučila asertivitě, získala větší nadhled, nové informace, zdokonalila se v angličtině a především má nové přátele z různých koutů světa. Tak by se dal ve zkratce zhodnotit roční pobyt studentky přírodovědecké fakulty Pavly Kořenkové ve Švédsku s Erasmem.

„Po návratu ze zahraničí mi přišel mail, že tato soutěž existuje. Tak jsem se rozhodla to vyzkoušet, přestože jsem nikdy předtím žádný soutěžní fejeton nepsala. Měla jsem ho rozpracovaný poměrně dlouho a pořád váhala, zda ho odeslat. Nakonec to dopadlo dobře,“ řekla Kořenková, která studuje poslední ročník učitelského oboru Matematika – geografie.

Přiznává, že do švédského Borlänge odjížděla na začátku minulého akademického roku s vidinou plynulé angličtiny a seznámení se s jedním z nejefektivnějších vzdělávacích systémů na světě. Realita ale byla mnohem pestřejší. Největším šokem pro ni bylo ubytování a také jedna ze spolubydlících, která se obohacovala na účet ostatních.

Díky štěnicím jsem přišla o lásku k domácímu hmyzu a dostala od ubytovací společnosti nové peřiny. Díky pokoji bez skříně jsem ztratila stereotypní představu, že sliby typu „maňana“ se seveřanů netýkají, protože tvrzení „příští týden ti tu skříň dodáme“, se může proměnit v nepravdivé i ve Švédsku. Napsala mimo jiné v oceněném fejetonu.

Přínosem pro Kořenkovou bylo studium, v němž se zaměřila zejména na oblast cestovního ruchu, i samotné poznávání země během řady výletů. Znalost angličtiny si výrazně zlepšila a našla také inspiraci pro vlastní styl výuky v budoucí učitelské profesi. 

„Ve fejetonu jsem chtěla sdělit hlavně to, že Erasmus neznamená jen studium. Je to především životní zkušenost a ne vše bylo růžové. Přesto vůbec nelituji, že jsem ve Švédsku byla, a doporučila bych Erasmus každému,“ doplnila studentka. O tom, že závěrečné hodnocení zahraničního pobytu je kladné, svědčí i název literárního dílka. Zní příznačně Tack, tack! Ve švédštině to znamená „děkuji!“.

Soutěž Erasmus Label se konala již šestým rokem. Hodnotitelé posuzovali celkem 28 příspěvků.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.