Ekonomičtí imigranti mohou být pro západ přínosem

Ilustrační foto: Freeimages.com
úterý 6. října 2015, 09:28 - Text: Kateřina Černohorská

Společně s přílivem imigrantů do zemí Evropské unie sílí i debata o tom, zda by měla unie otevřít své brány nejen politickým uprchlíkům, ale i ekonomickým přistěhovalcům. Řeší se, zda tyto dva druhy imigrace vůbec striktně oddělovat. Některé z evropských univerzit oficiálně vyhlásily podporu všem imigrantům. Mezi těmito školami figuruje také britská University of Sheffield, jejíž bývalý student a imigrant ze Somálska Abdi-aziz Sulieman popisuje své zkušenosti.

„Podle západní společnosti existují dva typy imigrantů, a to „špatní“ a „dobří“. Ti „dobří“ jsou vzdělaní a mohou napomoci rozvoji ekonomiky, zatímco ti „špatní“ jsou nevzdělaní a hospodaření státu nijak nepozvedají. Mezi takové mohu počítat i sám sebe a svou matku, když jsme v roce 1993 přijeli ze Somálska ve snaze poznat lepší život. Vyrůstání tady bylo komplikované, zažili jsme chudobu, život v nepříliš lukrativní lokalitě i šikanu, ale nikdy jsme si nestěžovali,“ popsal počátky života ve Velké Británii Sulieman. „Přestože mnozí lidé označují přistěhovalce typu mé matky za břemeno státu, nikdy jsme peníze neutráceli po kavárnách a restauracích. Má matka vždy dbala na to, abychom měli dost peněz na vzdělání a i z toho mála, co vydělala, posílala peníze našim chudším příbuzným,“ doplnil student. Vysvětlil také, že přestože jeho matka nemohla přispět britské ekonomice tak, jako někteří „dobří“ imigranti, podařilo se jí vychovat empatické osobnosti, připravené se na chodu státu aktivně podílet.

V závěru svého komentáře Sulieman pochválil empatii britských občanů, kteří se snaží válečným uprchlíkům pomoci. Zároveň je ovšem vyzval k tomu, aby nezapomínali také na podporu ekonomických přistěhovalců, jejichž životní podmínky mohou být mnohdy stejně špatné jako podmínky politických imigrantů. Zdůraznil rovněž, že ekonomičtí imigranti mohou být v kontextu delšího časového období stejně přínosní, jako ti ostatní.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.