Dvě hodiny před obrazovkou? To už neplatí

Ilustrační foto: Freeimages
pátek 13. února 2015, 10:45 - Text: Kateřina Černohorská

Americká akademie pediatrů vyzvala v roce 2001 rodiče k tomu, aby kontrolovali dobu, kterou jejich potomci tráví před televizními, počítačovými či mobilními obrazovkami. U dětí mladších než dva roky odborníci doporučovali, aby s obrazkovou nepřicházely do styku vůbec, u starších dětí stanovili jako bezpečný limit dvě hodiny denně. Podle současné studie výzkumníků z University of Western Australia je ovšem dodržování těchto návrhů minulostí.

„Okolnosti se v poslední době velmi změnily. Děti si na mobilech, počítačích, tabletech či herních konzolích nejen hrají, ale také se díky nim virtuálně sdružují s přáteli, sledují filmy a seriály a samozřejmě se i vzdělávají,“ vysvětlil Stephen Houghton, který studii vedl. Tyto aktivity dnes podle něj nepatří k okrajovým činnostem, ale naopak tvoří jádro společenského života dětí. Současná mladá generace má podle Houghtona k technologickým vymoženostem kladný vztah právě proto, že boom v jejich využívání provází její dospívání.

Odborníci sbírali data od 2620 resondentů ve věku mezi osmi a šestnácti lety. Ti měli uvést, kolik času denně tráví před obrazovkou. Více než šedesát tři procent z nich přiznalo, že u počítače či mobilu stráví mnohem více než dvě hodiny denně. Devadesát procent dětí se nejvíce věnuje sledování televize, přes padesát procent uvedlo, že v uplynulém týdnu použili počítač, tablet nebo mobilní telefon. Nejhůře jsou na tom starší děti, jejichž většina tráví u obrazovky často i celá odpoledne. Chlapci nejčastěji hrají hry, dívky se zase věnují dopisování s přáteli či sledování seriálů. 

„Je stále složitější zamezit nadměrnému užívání těchto zařízení, ale o to více bychom se měli snažit, aby se naše děti věnovaly i jiným aktivitám,“ vysvětlil Michael Rosenberg, který se na výzkumu podílel. Dodal ovšem, že ani překročení dvouhodinového limitu nemusí být na škodu, pokud rodiče ovšem nastaví pevná pravidla, stanoví rozumné limity a podpoří děti v rozvoji jiných zálib, zejména ve fyzické činnosti nebo aktivním trávení času s přáteli.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.